sahkan kehamilan

untuk check / scan kali pertama kena tggu brp week yee? isteri sy skrg 4week rasanyaa tp xconfirm lg nk g check klinik nk tggu brapa lama yee? ?

9 Balas

Jika da cek sndiri naik double line. Encik boleh bawa isteri encik cek kt klinik luar dulu.Cakap je kat doktor yg isteri cek da lewat period bpe mggu dan cek upt naik double line.Jadi kami nak sah kan btl ke hamil. Nanti doc akan scan trus.InsyaAllah,nampak kantungnya.Lepas tu doc akan bg gmba scan.Pastu boleh la ke klinik kesihatan ibuanak utk buat buku ...time sy prgnant,semua sy buat mcm tu..sy akn pegi klinik luar dulu bru pegi bukak buku.

Lewat 2 minggu period baru lah ke klinik... selalu nya kalau lewat sehari 2 doc takkan confirm preggy. Apa2 pun thniah ya. N kalau nk scan 8week bru nampak

6 minggu ke atas dah boleh p clinic. Maybe nmpk kantung dulu. Then boleh repeat on 10wks lps tu dah boleh buat buku pink.

Seeloknya g check & bukak buku pink sebelum 12 week. Kalau slps tu baru nk bukak, kira late booking, nt nurse bising.

Tunggu 6-8 minggu. Kalau nak alang2 dengar denyutan jantung baby sekali, tunggu dalam 8-10 minggu insha Allah

kena tggu dalam 2-3 minggu lg ye? sedihnye isteri pergi scan sorang.. sy dah masuk hutan mggu depan..

boleh je scan 4 week...sy 1st scan pun 4w2d..dah nampak kantung..😍

sllu first scan dlm 6w keatas klu buka lewat akn scan nty dpt tmjnji berikutnya..

Bole je. Tp utk nampak lebih jelas 8w above