makanan 1st trimester

Untuk 1st trimester ni apa yang ibu mengandung xboleh makan ya?

4 Balas

sebenarnya ikut kajian takde bukti makanan tajam jd penyebab gugur, tp mungkin dh ditanam dlm adat kita, jd org percaya tu lah punca gugur... kot. ikutkan boleh je makan nenas atau apa apa makanan yg dikatakan 'tajam', tp kalau takut sgt then makan benda yg kita sendiri tau berkhasiat utk badan dan baby. makanan ringan, fast food, semua boleh makan. tapi kena ingat dalam amount yg dikawal dan tak terlalu kerap dalam satu jangka masa. secara awam, selagi tak ada alergik dgn sesuatu makanan, boleh je makan tkde masalah. ni doktor sendiri yg cakap. tp kalau mmg ikut adat, then ikut pantang adat melayu.

susu dan tk boleh mkn yg mnis.mesti muntah

elakkan mkn nenas , air tebu

yang tajam² 🤭