8week takde hearbeat

tvs scan 8week, Tapi doktor kata heartbeat baby dah tkde dan suruh cuci terus :( Patut ke saya cari second opinion mcm pergi scan dekat klinik lain untuk confirmation?Hmm

16 Balas

sisssss jgn cuci terus..buat lagi second scanning kat tempat lain if boleh try buat kat private. ini macam kes adik ipar saya sis.. masa tu adik ipar saya scan kat KK dia kata takde heartbeat so nak cuci la..adik ipar saya nangis la kan sebab dia memang nak Sgt baby tu.. jadi nya dia call saya ..saya ckpla jgn cuci dlu!! scan lain lagi mana tau ade rezeki .. lepas 3 hari kami pergi scan swasta lah nak cepat kan...alhamdullilah ade je heartbeats... and doctor pakar swasta tu bagi detail semua pada adik ipar saya and refer balik ke KK and KK suruh refer hospital ..alhamdullilah sis..ade sampai now.. mujur tak cuci.. sekarang babynye dah lahir pun dah usia 10 bulan dah.. sis buat la check up lagi ya..misalnye dah banyak kali buat memang takde ... barula cuci ok..saya doakan sis urusan dipermudahkan amin.

5mo ago

ohhh begitu..sis nak proceed cuci ke atau masih nak try ... apa pun saya doakan yg terbaik buat sis ya.

Tak perlu cuci, pergi ke klinik lain untuk scan lagi sekali. Kalau betul takda, mntk doc bg masa dia jatuh sendiri instead of dnc. Usually doc akan bg masa 2 minggu bg janin jatuh sendiri speaks from my experience gugur 12w . Kalau dlm masa 2minggu tk turun gak, bru doc proceed dnc

ya, seeloknya double confirm. saya pernah tengok ada doktor share yg patient dia datang sebab kes macam ni, and bila dia scan, ada je heartbeat. nasib baik ibu tu datang jumpa dia cari 2nd opinion. kadang bila baby kecil lagi, memang agak susah nak cari heartbeat.

saya bleeding sikit harini dan semalam, pegi hospital scan. baby ada 8week cuma takde heartbeat. doktor suruh cuci atau tggu lagi 2minggu. patut ke saya pegi klinik private untuk scan confirmation lagi selagi kantung tak jatuh dlm 2minggu ni?

Jangan cuci dlu sis. Sy mcm tu jgk haritu. 7w xda heartbeat lagi. Tp sy tgu lg 2w pastu scan dkt klinik lain pulak. Alhamdulillah dh ada heartbeat. Kalau xda bleeding or apa2 sis sabar jap 2mgu repeat scan. Insha Allah ada rezeki tu

Sama dgn sy first pregnancy..tpi Dr xde plk suruh cuci terus..tnggu 2w utk tgk pkmbgn lgi..lps 2w xde jgk bru proceed utk dnc..tp xsmpt dnc wktu tu, balik dr hospital bleeding sikit..2hr lps tu turun sndiri…missed miscarriage

5mo ago

Itulah. Dia tkde pun suruh repeat scan. Terus bagitahu kene cuci n bgitahu saya dah missed misscariage. Tpi so far takde lagi bleeding atau cramp

better buat 2nd 3rd confirmation. tak salah pon kita nk cuba. ikhtiar selagi boleh. kalau kita dpt jwpn yg sma baru kita redho. inn shaa allah pasti ada yg lebih baik selepas itu

Better cari second opinion sis. Saya pun week 9 takde heartbeat then dr advise tunggu lagi 2 minggu. Lepas 2 minggu (week 11) nampak jelas kelip2 heartbeat

Jangn2 sy seperti anda chek xde bayi suh p hospital besa last2 ada huhu rezeki Allah .. jgn cuci baik p kk lain dlu

Yup gi minta second opinion. Jangan terus cuci. Ada org pengalaman scan 10w, 12w baru ada heartbeat