Urine Test Ada Protein 😭

Tumpang tanya, saya sekarang mengandung anak pertama dah masuk 32 minggu. Bacaan urine asyik tak cantik, asyik ada protein. Saya kena ulang alik ke klinik kesihatan seminggu untuk monitor bp dengan urine. Last time dua minggu berturut kena ulang alik. Macam mana nak bagi bacaan tu cantik ? Any advises from experienced mom ? #pregnancy #advicepls #First_time_mom

Urine Test Ada Protein 😭
26 Balas

sebelum ke klinik mandi buang air kecil dulu....dh siap..mnm sekurang²nya 3gelas air kosong..agak² dh mcm terasa nk kencing bru ke klinik..mcm saya kdg temujanji jam 8pg dlm jam 10 saya pegi la..sbb gigih mnm air..😁ini petua nurse tau..sblm kencing basuh kemaluan betul² cuci..dan kencing..agak dh keluar sikit tahan sekejap..lps tu kencing blk..baru ambik air kencing di tengah².. alhamdulillah saya amalkn cara nurse ni..urine cantik ja..semua NEGATIF..

Pagi sebelum gi klinik tu minum air masak. Jgn minum minuman bergula langsung. Mkn pun elakkan dulu. Masa kencing utk test urin tu first kencing sikit dan cuci vagina bersih2 kemudian baru kencing dalam bekas agak2 dh cukup utk test. Then, air kencing yg last tu tak payah masuk dlm bekas. Kencing mcm biasa. Maksudnya guna urin pertengahan sebagai sample. Habis test urin tu baru mkn.

kenapakah saya sering sgt lapar apabila saya paksa untuk makan tetap rasa lapar selepas 30 minit makan dan saya kurang selera makan ,makan apa pun x masuk dan gestrik selalu sakit,mual2, muntah2,pening berapa lama ka saya akan merasakan seperti ini??usia kandungan saya 8minggu 5 hari..tlong respon

3y ago

awal2 mmng mcm tu sis..tpi sye masa 8week x mabuk pon cuma xlalu nk mkn nasi suka yg masin2 je..hubby yg demam terok..haha..tpi tula xde rezeki sye gugur 12 week..klau stll ade dh 32 week😊

sy tiap kali g kk bp mst tggi tp lps 3 4x bru ok reading..pelik nye kat rumah ok je..mmg kne monitor kt rumha every 2 days n record so evry appt mst kne bwk buk bg dktr cek..so far urine xpnh lg kne protein..but i can see different when i start amal kn peria+epal hijau...try la..bp mmg trun..

3y ago

Sama la. Bp tinggi je everytime kat kk. Time kt rumah normal je. Maybe sbb alahan kuat kot n kat kk kena tggu lama tu yg bp naik. Smpai skrang sy decide nk pegi swasta. Penat ulang alik kk sbb bp tinggi

Sehari sebelum pergi klinik buat air barli. Minum suam suam. N jangan minum manis sangat. InsyaAllah protein okay. Barli tu letak gula boleh, tak letak pun boleh. Nak minum dengan ais pun boleh. Ikut selera. Hehe

Minum air mineral 2L/2.5L sehari sis.. Jadikan rutin. Boleh juga minum air barli rebus sendirj, campur lemon.. Tp cara utamanya banyakkan minum air putih dan jaga kebersihan kawasan bawah je. InshaAllah

sehari sebelum p klinik byk kn mnum air masak je sis..kerap2 ya mnum..kalau air kncing kita jernih tu in sya allah slalunya xdk mslah..

masa nak check di kk malamnya dari pukul 10 start puasa sampai esok paginya nak check up. jangan ambil sarapan. minum air kosong je. cubalah

minum air suam setiap malam sebelum tidur dan sebelum sarapan pun minum air suam amalkan jadikan rutin harian 4gelas sehari.

sama la, saya pun kemarin tiba2 bacaan urine ada protin. biasa nya bacaan urine saya negative. risau la.. 😭