Cari hari subur

Hi tumpang tanya. Saya sebelum ni guna OPK untuk track hari subur. Tapi kadang2 stress bila guna OPK, sebab lepas celup je OPK jadi invalid. Boleh ajar saya mcm mana cara nak track hari subur guna BBT. Temperature berapa yang menunjukkan kita tgh subur ? Waktu yang sesuai untuk buat BBT ? Lepas bangun tidur awal pagi terus check BBT atau mcm mana ? Saya tgh TTC skrg dah hampir 1 tahun 4 bulan.

3 Balas

Hi awak. Boleh install fertilityfriend. Amik bacaan temp sebaik bgn tidur seeloknya waktu nk bgn subuh. Letak je termometer bawah bantal, lagi elok masa sama tiap hari. Temp subur tu ikut bdn masing2, nnt app tu detect sendiri ms 2nd month insyaAllah dia akan keluar line merah waktu subur tu. Sy guna bbt utk 3 pregnancy sy. 2nd month detect subur 3rd month confirm pregnant. Kaedah ni kena rajin je ikut jadual catat temp tu. Kalau pregnant, suhu akan maintain tinggi kalau kita pregnant. Contohnya 36-37 -38je padahal u pttnya period. I haritu mls beli upt i tau pregnant sbb suhu xturun. Kalau suhu turun mendadak sgt tiba2 maknanya period nk dtg dh. Good luck! Harap membantu.

Hi awk. Boleh install fertilityfriend. Waktu check elok time bgn utk subuh, sebaiknya letak je termometer bawah bantal bukak mata je terus letak bawah lidah. Temperature tak ingat tp by 2nd month, app tu akan detect sendiri. Sy buat bbt guna apps ni utk 3 pregnancy sy. Tak buat lama pn lepas keluar line detect subur tu, terus bersama n bulan depannya pregnant.

Bbt sebenarnya kena sekalikan dengan opk. Tak ada spesifik suhu bila subur. Dia sebenarnya tengok patern graf. Nampak patern bila dah lepas subur (dpo3). Kalau tak buat opk akan terlepas hari subur. Cara ambil suhu sebaik saja bangun tidur, beza masa 30 minit setiap hari. Kena kunci jam. Key in suhu hari2 dalam apps fertility friend