Sakit hati dgn sorang insan mcm b*b*

Tumpang luah. Aku geram pulak ada sorang mamat kt twitter ni dia boleh cakap penyakit meroyan or postpartum depression ni buatan pompuan je nak jadikan alasan kita untuk mnyusahkan suami. Plus dia kata ibu mengandung meroyan sebab perempuan bodo dan lemah katanya tak boleh jaga emosi. Walaupun aku tak beranak lagi tapi sakit hati tu aku rasa nak jadi pyscho nak selidik sapa mak bapak anak bini dia nak tahu dia keje kat mana, nak hantar sihir nak buat dia merana hidup. Aku punya tahap dendam dgn mamat sial ni rasa nak doakan bini dia mati beranak atau jadi gila lepas beranak sbb meroyan. Normal ke rasa dendam mcmni masa pregnant? Tahlah. Padahal tak kenal pun jantan tu lol.

12 Balas

Org macam ni selalu i abaikan sis. Tak kena ke dia mmg la. Dia jgn tak tau baby blues boleh jadi kat laki jugak 😛 Org mcm ni tahap insecurity dia tinggi. Mungkin dia takde pasangan yg nak kat dia, mungkin jugak dia mati pucuk. Kita taktau apa sebab dia jadi mcm tu so i lebih pada kesian org mcm ni. Nak nampak sgt dia ada value so dia rendahkan orang lain sbb nak justify kelemahan dia. So my sis, scroll laju2 buat macam angin lalu. Tak guna gaduh dgn orang kurang bijak. Buang masa sis, kan tgk awk dh sakit hati padahal dia bukan siapa2 pada awk. Kalau family sendiri buat perangai mcm tu ha siap la kita singsing lengan sesama ya 🤣

tak elok terbawa emosi camni. kita tahu apa dia buat tu salah jadi kita jangan ikut dia. biarkan dia je berdosa dengan sakitkan hati orang. kita tukar jadi pahala dgn diamkan diri dan tak perlu doakan yg buruk pada orang tak bersalah. dia punya dosa, biarkan dia yg mendapat balasannya nanti. orang yg busuk hatinya tak tenang hidup. abaikan dia dan jangan layan. kita muhasabah diri supaya tak jadi macam tu

3mo ago

T.kasih atas nasihatnya sis. Maaflah, klau benda melibatkan ibu ibu ni jadi terlebih emosi nak2 yg kata tu dari kaum laki pulak. kita jadi mental pulak bila baca benda2 mcmtu walaupun org tu tak tuju kat kita. tapi I admit mmg agak melampau lah sampai nak doa mcmtu 🤣

Tak normal sbb teruk sangat emosi puan ni. Tak kenal pun mamat tu, satu hal. Nak sihir tu dah menghampiri perbuatan khurafat. Dendam, dan doakan yg tak elok tu, cakap buruk orang sifat mazmumah / buruk. So, seolah puan dan mamat tu tiada beza dlm hal memburukkan makhluk. So, abaikan. Bertenang. Be a happy mom. Didik diri cool jangan jadi mamat tu OK. Steady2 je puan. ❣️

sis, sis kena sabar ya, mana2 pun ada org mentaliti macam ni, cuma cakap dgn tak je. jd tugas kita, abaikan je org begini, lain la kalau dia cakap tu dekat kita, tu ye kita boleh marah. pastu sis elakkan doa buruk2 dkt org, lagi2 time pregnant, sbb nyee apa yg kita doa tu kdg mmg makbul, tapi doa kita tu juga boleh berbalik pada kita, itu yg kita tak mahu tu.

Abaikan je sis dgn org mcm tu. kalau boleh sis elakkan lah baca benda yg boleh buat sis semakin emosi. x perlu pun sis hantar sihir2 ni kifarah Allah tu ada. kalau Allah nak uji sekelip mata je sis. satu lagi jgn kita doakan benda yg x baik kepada org yg x bersalah (wife). kita x nak juga kalau suami kt buat masalah org mendoakan yg bkn2 utk kita.

3mo ago

Ni betul. Elakkan baca benda2 macam tu. Saya nak tenang masa hamil, saya uninstall medsos kecuali WA, Tele dan TAPS ni.

Saya pun selalu ternampak jantan tak guna camni tweet pasal camni. Jenis suka hentam perempuan, memg geram sangat baca. Muka pun dah la tak seberapa, ada hati nak kata perempuan macam2. Tapi sy cuma doakan semoga dia takkan kahwin dan takkan ada zuriat seumur hidup dia. Orang macam tu memang tak layak ada keluarga😡

For me simple je.. Dye x rse bley la ckp mcm2.. klu wife dye yg kne bru dye tw langit tggi ke rendah.. Bg sye klu bende nie effect emosi sis, baik sis abaikn je la.. preggy nie klu bley kne jge emosi.. bia tenang2 sahaja..

emosi tk stabil tu sis ..abaikan jee ..mmg sakit hati ..kdg yg brckp tu tkde ank bini pon sbb tu boleh kata gitu

siapa ek nama lelaki tu? dekat twitter memang bersepah perangai macam tu.

bg saya, biar je dia nak cakap apa pun.. nnt dah tahu rasanya diam la tu