proses berpantang

tumpang bertanya dengan ibu ibu yang dah berpengalaman . saya berpantang di rumah ibu saya sendiri , suami dan keluarga belah suami langsung tak faham cara berpantang keluarga disebelah saya . kalau rindu asyik saya yang diminta untuk pergi tunjuk baby . selama dalam tempoh berpantang takde pulak diorang nak datang jenguk saya ataupun jenguk baby . dengan keluarga diorang semua jadi boleh , minum air ais pun jadi boleh . stress juga rasanya , disebelah keluarga saya memang kuat adat berpantangnya , keluar rumah pun untuk ke klinik sahaja sehingga cukup 44 hari berpantang . keluarga pihak suami keluar malam pun tak jadi masalah , katanya pasang saja surah al baqarah . ada yang boleh sharekan pendapat tak ? 😔

2 Balas

Bincang dgn suami elok2.. give and take ya. Awak pun kena faham belah suami dan keluarganya. Kawal emosi semasa berpantang ye. Bukan isu besar pun. Perkara boleh bawa bincang. Mudahan Allah tunjuk jalan untuk keputusan yg baik. Asalkan kedua2 pihak rasa harmoni. Ingat tujuan perkahwinan apa. So, masing2 win situation. Dlm surah Ar Rum ada pasal tujuan perkahwinan ni; utk sakinah (ketenangan) mahabbah(kasih sayang) dan rahmah kerana Allah. 💕💕💕

Betul kawal emosi, cuba slow talk dgn suami. Yg penting jgn pendam. Kalau pendam, boleh makan hati, lama2 jadi mental even nampak kelibat ipar. Mcm sy, still xfaham keluarga mertua ni mcm mana. Sbb baby Sy dijauhkan dgn Sy sbb nak ibu rehat katanya. Kita ni xtenang hati, penat hati pikir anak. Bengkak susu apa semua Haha je la

2y ago

ye wak , kalau g rumah mertua je mesti anak jauh dari saya . katanya rehat tapi yang kita ni tak senang hati