Assalam..saya hamil 5 minggu tapi ada darah keluar setitis 2 titis kat pantis

Tpi saya da ke klinik n dctr scan jantung janin still berdenyut..dctr jgk bagi ubat kuatkan rahim..ada x cara lain nak kuatkan rahim selain bedrest sebb saya bekerja di klinik pergigian yang perlukan berdiri 2hingga 3 jam..

7 Balas

Saya ambil cuti seminggu untuk banyakkan bedrest. Pengalaman saya, berdiri terlalu lama atau jalan terlalu banyak juga menyebabkan lebih pendarahan coklat. Naikkan dos duphaston juga membantu. Saya ambil injection sekali. Sekarang pendarahan dah henti. Baby sihat.

2y ago

Alrite thanks for the info dear mommy🌹

Sy Mula² coklat , tgh mlm nya merah tuh bnyk sgt . Dgn tiba² kluar dia mcm pkse . Last² ade uri nk mnjadi tuh ade . Mmg fkir ggur je nih . Last² tgh pgi pi kcemasan , ggur dah . 😢😢 redha & brserah kt allah . Punca rahim tk kuat . #6weeks2days

takde cara lain. mmg kena bedrest je. bkn la xgerak lgsg, tp limitkan pergerakan. masak, menyapu, bekerja tggal dulu. mc dulu. klau baring, masa bangun jgn tiba2. mengiring dulu theb baru bangun, xda bg tekanan kt perut. jln jgn laju2.

Takde pilihan sis kena ambik jugak mc. Mcm saya terpaksa cuti 5 hari utk bedrest. Alhamdulillah spotting berhenti.

Aaa...ghisau...ni ciri2 mcm sy aritu..keguguran..amik cuti sis

tq smua da bgi info

kene bedrest je