Anak 2 tahun tapi berat badan 7.6 kg, Ada apa² tips untuk naik kan berat badan si kecil ni 🥺

6 Balas

Ank sy 1y11m 9kg..girl..dari umo 4bulan hingga 1y6m bwh pantauan doc pkar.. Mcm2 doc buat.. Amik drh, drh ok.. Bgi vit la.. Mcm2... Ank sy mkn byk jer.. N full bf.. Last2 sbb xde pykit n doc pun xtau nk wtpe kot, doc ckp sbb keturunan.. Parents kecik... Tp 9kg still graf putih.. Still ok.. Dah xnk naik nk wt cmne.. Mcm2 bgi mkn..

1y ago

hm sy pun rasa bgitu sbb sya pun badan kecik juga, 😂

Elakkan junk food. Kena ada jadual makan yang konsisten. Bila dah konsisten anak akan terbiasa dengan rutin ni. Jangan sesekali marah kalau anak makan tak habis, buat muka stress depan anak. Nanti anak jadi down dan tak minat nak makan sebab trauma. Ajak anak makan sama-sama. Put more creativity into kids menu.

1y ago

ok, terima kasih tipsnya 🤗

Bg makanan yg libatkan minyak (makanan bertumis/ bergoreng), cheese, ayam, tepung. Buat jadual makan dan pantau penghadaman anak. Juga boleh bg ubat cacing setiap 6 bulan. Untuk 2 tahun ke atas beri 2 biji setiap 6 bulan. Sbb kdg anak makan dah ok cuma rupanya ada cacing...

1y ago

hm tu yg sy risau, lg 1 anak sy ni tak suka makan nasi 🤦🏻‍♀️

jom beri anak makan vitamin C diffenz junior daripada eskayvie. baik untuk tumbesaran . kalau tak nak makan , bila amalkan diffenz junior lama2 akan serasi dengan badan mereka .

you try follow Baby Food Malaysia. you stop sugar dan junk food. especially sugars. u tambah santan dan cheese. i bg makaroni cheese everyweek dan masak lemak almost every other day.

1y ago

ok Tq nnti sya cuba 🤗

kdg tu takot cacing

1y ago

Risau saya di buat nya, Bulan lepas dh bgi ubat cacing,