Leher, ketiak HITAM!!

Tolong lah bg kata2 semangat. Rasa betul2 down dgn perubahan colour dkt celah2 pelipat ๐Ÿ˜ญ. Im 33w. Boleh ke kembali ke warna asal bila lepas bersalin ni. Ke tak boleh? Ade ke treatment ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ kitanya malu dgn husb. Hmmmmmm. Bila tanya husb. Dia kata okay je. Tp kita kan insecure. Takut๐Ÿ˜ญ sedih๐Ÿ˜ญ semua ada. Pls mommy ๐Ÿ’”

27 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Alamak, sayang sekali dengar kamu rasa down dengan perubahan warna di leher dan ketiak. Jangan risau, kamu tidak sendirian. Banyak ibu hamil menghadapi perubahan warna kulit semasa kehamilan. Pada kebanyakan kes, warna kulit akan kembali semula ke asal selepas bersalin. Untuk membantu kulit kembali ke warna semula, pastikan kamu sentiasa menjaga kebersihan kulit dengan mandi secara teratur dan gunakan losyen yang sesuai untuk menjaga kulit lembap. Selain itu, elakkan daripada terdedah kepada sinar matahari terlalu lama dan gunakan tabir suria ketika keluar dari rumah. Ini membantu mengelakkan lebihan penghasilan melanin yang menyebabkan kulit gelap. Jika masih bimbang, bolehlah berkonsultasi dengan doktor kulit untuk mendapatkan pandangan dan nasihat yang lebih terperinci. Ingatlah, kecantikan sejati datang dari dalam. Berikan masa untuk diri sendiri, beristirahat yang mencukupi, dan jangan terlalu stres. Semuanya akan kembali seperti sediakala selepas proses kelahiran. Teruskan berusaha, mommy! ๐ŸŒธ๐Ÿ’• https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

anak dah setahun lebih.. stretch mark penuh dri pinggang smpai betis.. stretch mark yg merah tuu.. ๐Ÿฅน kadang low confident bila dgn husband... tp dia ckp dia xkesah... bkn tuu jee.. hitam2 dekat celah2 ketiak punggung pun still xhilang lagi niii.. tp suami cium jee ketiak hitam niii.. ๐Ÿคฃ btw alahan nii xsemua org kekal lama.. ade org lepas bersalin terus back to normal.. tp xterjadi pada sy.. ๐Ÿฅฒ๐Ÿ˜…

Baca lagi

normal je , awk okay hitam celah2 pelipat je sy lagi teruk hitam celah2 pelipat siap pakej parut2 1badan sbb gatal bila garu jadi tinggal parut nasib lepas bersalin hitam tu hilang yg sedihnya parut tu sampai kesudah xhilang rasa murung kejap tapi suami ckp dia okay je jgn stress2 ๐Ÿ˜Œ

normal awak. saya pun dulu waktu anak 1st mcmtu jugak siap leher ada mcm kerak tebal. lepas bersalin dalam 2 minggu tu auto cerah gituuu jeeeee. ni yg 2nd pun sama jugak dh start gelap2 semua start 30w haritu. xperlu insecure pun tau. nnt hilang semua tu.

Awak sy pun gtu malu yatmat tp suami sy chill2 je dia kata jarang2 kan berlaku nanti baby dah kuar xleh tgk dah hitam2 tiak hahaha.. baby 4bulan dah kembali normal semua.. nanti nak cek jalan lagi malu sis dekat doc hahaha ๐Ÿ˜†

2w ago

best nya hilang jgk.. sy anak dah setahun lebih xhilang lagi haa hitam2 tuu.. stretch mark makin bertambah ade laa sbb makin slim . ๐Ÿคฃ nak xde stretch mark mcm mana mase mengandung pun naik 22kg.. ๐Ÿ˜… xde alahan memang semua bedal laa masuk mulut .๐Ÿ˜…

normal awak. saya tambah sekali package breakout, pastu ada skintag dekat leher. ๐Ÿ˜… gigih beli lotion scrub sama je. lepas bersalin, memang macam magic, hilanggg. tapi tak on the spot lah. ambik masa jugak la.

Rilek je sis, sayaa pn mcm sis jgk time pregnt . Skrg saya da besalin , ketiak daa cerahhh , bhgian2 lain pn daa npk cerahh . Tp srs time pregnt dlu mmg segan nk tnjk kt suami , smpai suami nk tgk pn saya mengelakk.

normal sis. jangan risau dan sedih. saya masa mengandung anak kedua leher, ketiak, miss v, montot, celah peha, garis linea nigra memang gelap yg amat gelap ๐Ÿ˜‚ lepas bersalin slowly jd cerah balik

sama la awak, saya pun ada rasa down jugak... tapi alhamdulilah suami tetap bagi semangat, mudah2an lepas bersalin semua kembali elok InsyaAllah makin cantik la kita semua ye hehe aamiin ๐Ÿฅฐ๐Ÿคฒ

sy dulu pon perasan leher jd gelap. tp bila tnya husb dia ckp tak de pon (mgkin nk jaga hati lah tu). tp elok lepas bersalin je, makin hari akan back to normal. no worries ok!

2w ago

Mcm saya penah la nangis ngadu kt suami sbb stretchmark kat perut, paha dgb punggung. Suami pujuk katanya stretchmark timbul punca dari dia juga sbb dh ngandungkan sy hehe. Terus trgelak. Tapi still usaha la guna moisturize mamas choice bagi kulit lembab. Pastu tnye suamu if ada rezeki blh ke laser.. katanya ok je hehe.. positive ye sis.