kenapa sukar untuk mengandung

tolong bantu saya,saya sudah brulang kali tapi kami tidak berjaya mempunyai cahaya mata

17 Balas

Hi sis. Ni semua rezeki Allah. Tp sy ada tips untuk sis. In shaa Allah boleh sis gunakan.even Sy pernah pregnant 3 kali..tp keguguran masa 7w plus, 6w4d dan yg terbaru 10w5d. Skrg masih TTC smula. In shaa Allah rezeki selpas ni. Apa yg sy nak share . Sis kena banyakkan tawakkal. 1st thing sis perlu buat . Cycle ni jaga pemakanan. Tu paling penting..2nd sis perhatikan kitaran haid. Adakah ia regular or irregular. 3rd pastikan hari subur. Which is. Sis try la track sis punya hari subur dengan OPK..opk ni test kesubur. Ovulation kit. Ada juga kat shopee atau sis boleh cari org jual kat fb @ ig. Seterusnya 4th. Sis perlukan sedikit senaman..tak perlu berlari ke berjogging ..sis buat kat rumah pon takpe if malas cm sy.😂 tp serius. Boleh je . Like star jump ke. Zumba ke. Sorg² pon jadi.. buat sambil masak. 5th paling paling penting dalam semua ni..doa. doa dr suami, ibubapa,adik² saudara mara. Atau sesiapa jeee yg btanya ..minta doakan sis. 6th sis boleh cuba alternatif lain seperti masak lebih sikit..kirim pada anak yatim atau budak² yg main depan rumah ke atau sebagainya . Dalam erti kata lain..sedekah. 7th tawakkal. sebab Sis dan suami dh usaha ,doa..selebihnya tawakkal.. SEMOGA CYCLE NI JADI CYCLE TERINDAH BUAT SIS DAN SUAMI..aamiin🤲❤

Hurm sis dh try chck bile waktu subur sis sblm brsm dgn husben? Jika sis tahu bile wktu subur sis..maka selalula brsm dgn husben.ketika.itu..mne tw ada rzki.. lagi satu kena jg pemakanan... Kalau org tua2 dlu kata kekdg sbb rahim kembang suke minum ais..air sejuk pn blh sbbkn kita sukar hamil.. ada juge sbb lain kita sukar hamil tnpa kita tahu kita ada alami cyst dkt ovari atau fibroid kekdg kita rs kita sht..tp kita ada mslh dalaman... Ni pn kena juga kita kena alert.. jd jika sis dh try memcm usaha..better sis dan husben g jmpe pakar sakit puan try buat medical chckup..tgk sm ada sis ada mslh mcm sy nyatakn tu atau x... Mg d pmudahkn segalanya..aamiin..

Jgn bimbang, ini semua rezeki. Rezeki akn dtg pada waktu paling tepat yg kita x sangka2. Yg penting jgn give up. Kalau ada kewangan lebih, puan boleh ke hospital utk buat HCG test (utk check jika saluran Fallopian kita tsumbat atau x. klau saluran tsumbat, kita ikhtiar mcm mana pn, x bjaya hamil sbb telur x boleh bjumpa dgn sperma dan x boleh masuk ke dlm rahim). Sekadar cadangan 😉

Sy pernah nurse nasihatkan.. kalau MMG tinggal bersama suami x PJJ.. 6bulan trus je g cek doktr.. jgn tgu lama.. dia ckp kbykan dh 3-4thun bru nk cek.. sekurangnya.. tahu awal.. cegah awal..usaha awal.. Alhamdulillah.. time nk g cek doktr.. xsempat cek.. positif🥰

boleh cuba pergi berurut tradisional, mana tahu peranakan kat duduk di tmpt sepatutnya. pengalaman saya sendiri menunggu setahun, alhamdulillah lepas mengurut betulkan peranakan terus lekat. skrg tgh tunggu hari nak bersalin... tawakal pd Allah.

Pegi pakar puan dulu awak untuk konfemkan both of you normal & xde apa2 problem then boleh proceed dgn cara2 yg lain..awk boleh try baring dulu lps bersama tu..pakai sekali pantyliner sekali pagi nnti baru basuh & tinggikan punggung

cube try jus mamamariam .n then kena laa berpantang sikit maksud yee ape yg ibu hamil tak boleh makan awak pun jagn makan rezeki semua di tangan allah diantara cepat atau lambt semoga dikurniakan zuriat aminn

Saya gap 8 tahun baru nak dpt anak ke 2 wlupun smpi 12 week dia keguguran.. First saya berurut pastue saya consume mommahope..selebihnye doa.. Insyallah teruskan usaha dan doa..

kwn sy ad isu mcm awk jgk. doktor suh dia kuruskan bdn, jaga makan.. bt iui 2x ttp xberhasil.. sbb kwn sy ad problem telur(ovum) xmatang... awak pergilah bt check up dlu

last time sye ade polyp pastu doc ckp susa nk pregnant..klu pregnant pon high chance gugur..then amek folic acid..few months pastu pregnsnt.