knp takle makan sotong?

time mngandung ni, mmng takle makan sotong ke? betul ke?

13 Balas

Saya masa anak 1st, sy bedal je semua benda sis.. Org kata tak blh makan maggie, saya lagi makan maggie shitake tu tiap hari.. Org kata x blh makan pulut kuning sbb angin nanti badan sakit2, sy tapau 2 bungkus sekali rendang ayam dgn rendang daging.. Pastu org ckp xblh mkn sushi sbb separuh masak, sy pi beli banyak2 makan dgn wasabi tu.. Tapi sy mkn semua dlm kuantiti yg sikit.. Asal dapat rasa sudah, tak sampai kenyang perut pon tapi nikmat tu penting.. Tukang perabih makanan ofcoz suami saya lah, sampai tersandar dekat kerusi meja makan tu.. Kdg dia bising beli banyak2 tapi sy mkn sikit je.. Sy ckp kalau beli sikit, rasa sikit takut tak puas.. Bila beli banyak, dh puas makan terasa nikmat tu, yg baki bg lah dia mkn.. Sebelum preggy pon mcm tu jugak, suami sy mcm Alam Flora sy.. Hahahahahaha.. Cuma masa berpantang saja, sy jaga pemakanan sy betul2.. Alhamdulillah.. Semua ok sis.. Skrg preggy no 2 pulak. Dah 7 bulan... Lps raya ni meletop ler.. Huhuhu.. Sy tak ikut sgt org tua ckp x blh makan itu ini semua, sbb kita tahu kondisi badan kita mcm mana. If u rasa x blh, u better don't. If u rasa blh, u makan je apa yg u nak.. Yakin dgn Allah, doa minta Allah jauhkan kita dari segala penyakit..

2y ago

sama lah kita sis.. mak selalu pesan.. makan je apa nk makan.. xyh nk pantang... dh bersalin nnti.. jaga btl btl... tu je..

Haa tula saya pun duk dengar sotong takleh makan, seafood takleh makan, pulut kuning takleh makan, sushi takleh makan, benda sejuk tak boleh makan n macam macam lagi la takleh makan 😅. Jadi takut pula 😂. Bagi saya ada makanan yang memang tak sesuai makan masa mengandung ni ada makanan boleh je dimakan cuma berpada-pada. Tak gituu 😄😌

ye ke tak boleh makan sotong? baru ni dengar. saya dari mengandung anak sulung dgn yg ke 3 ni,semua saya makan. sotong tu slalu saya suka masak campur dgn sayur peria goreng cili api. sedapnya 🤤. mengandung anak ke dua je saya tak suka makan seafood dan daging. suka sayur² je.

Makan je sis , asalkan sotong tuh dimasak , saya sepanjang pregnant makan je semua bende termasuk sushi tapi pilih yg fully cook je , selagi bende tuh dimasak makan je , kdg patang sangat pon tk elok

boleh makan. tpi kene masak .. sbb ada org kan dia suka makan yg mcm separuh masak..ada juga sesetengh seafood yg xdigalakkan makan. boleh baca panduan pemakanan dlm TAP ni..

sy mkn segala benda seafood ok ja😂 semua saya makan cuma sampai skrg 18 week sejak pregnant x sentuh lagi samyang,megibpds gilerr,air gas,nenas,tebu dgn air kelapa..teringin tapi tak berani🥲

2y ago

saya dh cuba semua.. alhamdulillah.. selamat.. tmbah samyang tu... fav pulak... 😅 makan kena sorok... risau kena bebel... huhu... cuma makan masa 2jam nk hbiskan... sbb seurat seurat makan... 🤣🤣🤣

saya siap makan stemboat lagi😂 banyak pulak tuuu. 2 3 kali jugak makan. alhamdulillah takda apaa2. elok jeee.

Bukan setakat sotong, segala seafood yg ada kt market tu sy dah selamat telan😂. Alhamdulillah masih baik2 shj

Mak saya pun x bagi mkn sotong…….pantang…….tapi x kesah…sebab memang x suka sotong 🤣🤣🤣🤣🤣

Boleh je makan. As long tak terlalu banyak sangat makan dan masak sepenuhnya.