Sendawa Bayi

Tiap kali habis mengusus sy akan tepuk belakang baby untuk sendawakan dia..tapi baby sy jarang2 sgt keluarkan bunyi sendawa tu?..oleh sebab itu, baby sy selalu sedu..?sy tepuk belakang baby lebih kurang 5 minit..kedudukan baby sy letak secara dia dduk dan tepuk utk sendawakan dia.. so sy nak tanya, mmg baby perlu keluarkan bunyi ke utk sendawa? tempoh masa sy sendawakan tu perlu lebih panjang ke utk elakan bayi sedu?atau kedudukan baby salah semasa proses sendawa tu?

2 Balas

Baby sy pon susah nk sendawa... Kdg sy tepuk belakang dia dlm 10 minit ke 15 minit pon ttp x mau sendawa... Sy akn tidur kn dia secara mengiring skit klu dia x nk sendawa.. Tp pastikan bila x sendawa tu dia x kembung sudah.. Kdg2 baby ni dia sendawa kecil kita x perasan je

5y ago

Baby sy mcm tu juga tp bila mengiringkan dia. Dia mengamuk , pastu dukung dia bg kepala tinggi baru okey. Tp selagi tak semdawa dia akan mengamuk. Mcm nak burp xlepas. Kdang sampai sejam. 😭

Sis, tak sendawa x menyebabkan sedu.. sedu disebabkan udara yg masuk berlebihan ketika mkn..

5y ago

😅😅😅 sy salah faham la ni..thanks y sis!