Semua serba tak kena susah la

Tiap kali balik rumah nenek suami mesti mil saya ni ada je nak mengata pasal kerja saya Saya kerja cikgu Banyak la mengata macam-macam Kata cikgu sekarang tak mengajar macam dulu sebab tu budak tak pandai la Tak peduli kat budak la itu la ini la Saya sebagai cikgu ni rasa macam..... entah la Saya iyakan sahaja sebab apa guna balas balik Dah dia nak pandang cikgu yang teruk, teruk lah yang dia dapat tengok Dia tak tengok yang tusyen siang malam berhabis duit sekian sekian nak mengajar anak orang Saya berusaha memastikan saya mengajar betul-betul dan saya buat tu sambil urus cucu dia tau 😭 barai setiap hari 😭 Sedap kata macam-macam pasal kerja menantu dia Dia sedar tak kalau tak kerana menantu kerja cikgu ni anak dia tak merasa la duk rumah banglo 🥱 Geram lahhhai mulut dia ni tak habis-habis Sebelum ni mengata jugak Dia kata "oo cikgu ni bergaul ngan cikgu je..mana la bergaul ngan orang macam kita" kuat kuat Allah... serba tak kena.. Berbual dengan fellow teachers pun satu masalah ke? Dah habis pasal kerja saya dia petik anak saya pulak Anak saya baby lagi baru masuk 8 bulan Badan dia gemuk berisi Mil saya sibuk suruh tukar susu nak suruh bagi kurus baru cepat jalan Apabenda lah Saya kata baby banyak menyusu badan Susu tepung 1-2 botol je bukannya full fm Hah terdiam Anak saya capai hampir semua milestone dia dan dia normal sahaja tak perlu nak bagi cepat jalan pun 🥱 Semua tak kena lemas lah Bukannya saya dera anak Elok je anak membesar dan mokmok dengan makanan harian dan susu Baby pun aktif je Suami saya pun tak terkata apa ye la takkan nak menjawab mulut mak dia kan Menantu dia ni pun malas nak layan mulut macam tu Sekian luahan Luah kat suami kang dia cop kita nak melawan mak kesayangan dia pulak

11 Balas

Imam Syafie pernah berkata: “Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu” At this point, buat bodoh jelah sis. Diam je. Saya pun pernah sampai tahap yg kalau org tu nk kata 1 tambah 1=8 pun saya ok je. Sebab org camni kalau kita nk betulkan, lama2 kita yg jadi tak betul. Pekakkan je telinga selagi dorang tak sentuh or buat bukan2 kt anak. Diam je bila dorang ckp, nanti dorang perasan sendiri yg kita dah malas nk layan. Anak saya pun berat, 8m dah 9kg. Nampak montel sampai org2 risau dia lambat berjalan sbb berat sgt nampak susah nk bangun tp dia achieve je milestones. Saya diam je bila ada yg lebih sudu dari kuah. 10m dah berlari budak tu, bukan bertatih lagi. terkejut dorang tengok. Tp saya tetap diam je. Tak ceria sgt. dah 2 tahun juga. Skrg tiap kali kalau salam mil time nk balik, mil mintak maaf. Dia dah mula perasan kot saya banyak diam je. Tp saya tetap tak banyak ckp jugak just reply ok sama mintak maaf jugak

2w ago

Betul sis Tiap kali dia nak mengata tu saya macam "entah? Hahaaaa" biar kata-kata dia takde sambutan Biar dia faham sendiri yang menantu dia malas layan Menantu dia nak kerja nak mengajar sampai budak pandai dan dapat gaji berkat Apo la mengata cikgu macam tu lagi-lagi bila orang yang kerja cikgu ni depan mata dia, bukan orang lain, menantu dia kot Cuba kalau saya mengata peniaga depan hidung dia haaaaa mau tak bercakap haha tapi saya takkan buat Saya tak dididik macam tu 🤭 Dalam hati saya "patutla anak semua tak menjadi secara akademik. Mulut dah bersangka-sangka.. sebab tu ilmu tak lekat" tapi tetaplah simpan dalam hati je haha Malas layan Setiap kali balik ada la tu point nak mengata haha boleh agak dah

Saya kalau sehari dua boleh lagi layan perangai mertua mcmni. Tapi kalau dh kerap sngt, mertua tk mertua mmg saya balas balik. Hahahahahahah . Kenapa orang dulu anak bijak2 anak tough2 anak dengar kata ? Sebab lahirnya dari mak mak yg tk manjakan anak anak ni. Zaman sekarang, anak kena buat kerja sekolah banyak dlm sehari pon mak mak dah dok chat cikgu siap marah kenapa bebankan anak anak dia. Pastu dkt rumah tk tngkk anak tu belajo bebetul tk faham tk . Kalau nk anak bijak je sentiasa, effort la sikit. Geram betul yg duk kata itu ini kt cikgu.

2w ago

Haha nak balas balik tu takde idea la Tak tahu apa yang dia bitter sangat dengan cikgu ni Kelas campur budak pandai dengan kurang pandai pun dia salahkan cikgu Bukannya kami nak macam tu Kami menurut perintah sahaja haha

sush jugakan kita nk puaskan hti smua org . mcm puan kje dh bgus dh cikgu .tu pun ada yg pertikaikan..ingtkn xde .ingtkn mak2 yg dr pnh bkje tukar jd suri rumah sepenuh ms je kekdg org kondem😅kata mnyusahkan husben nk bg mkn..pdhal tu tggungjwb husben..bis2 org kata kesian husben cri duit sorang .tp dorang xtw yg dpertikaikan tu kerja Allah yg mmbri rezki kepada kita..ntahla an .mcm2 mnusia ni .ada je tak kena dkt mata dan xbersyukur....mg smuanya baik2 shj pd puan dan dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

sis kna belajar skill melawan secara sarcastik sis.. bila dia bercakap xperlu iya kan sgt.. sy dulu pon asyik dgr ckp mil smpai rasa nak naik giler. lps sy start melawan mil sy pon dah tatau nk bls apa. skrg ni pandai dah nk ckp baik2. bukan apa. dia sedar kot dia tu wrga emas nk melawan org muda ingat senang? suami sy pulak buat xendah je asalkn xgaduh. klu jnis mulut xda insurans ni patutnya suami tu tau and faham knp kita respond mcm tu...

2w ago

Haha saya kurang kosakata sarkastik tu Last2 saya buat muka dan "hahahha" je lebih sebab malas layan Apo la burukkan kerjaya cikgu depan menantu dia yang kerja cikgu At least respect la Tapi dia memang tak respect saya pun Pandai pulak tu mengajar saya cara nak ajar murid Dia tu siapa haha

pekak telinga,buat hal sndri..pilih utk diam je bila gi umah mil..biarla dia nk cop menantu hantu ke..jnji kte xstress..bkn kne g mil hari2 pun kan...sy mmg pilih utk silent je,sbb klu dia xtnye sy diam je..tkut tksar bhsa,tlps ckp...tp at the end mil akn cr juga bila perlu maklumat bkaitan dgn kte..mmg sy xnk pegang tittle menantu harapan kang ssh kehidupan nk jga hati semua org.

Saje nk ckp.. pelik mil sis ni.. org berebut nk mennatu cikgu.. cuti banyak boleh spend masa dgn fmly..hidup pun stabil walaupun tak mewah.. patut bersyukur rezeki dpt mnantu cikgu.. mak saya pn nk menantu cikgu tp apakan daya abg sy lebih suka isteri tak krja.. Psl ank sis tu sis bg je ayat mil lalu je kt telinga tu..kalau ape2 blom tntu dia nk menjaga ank sis..

2w ago

Mak sy la tu.. siap tny sy ada kawan2 cikgu tak..aduu mak..kiter takde la kawan cikgu..hahaha.. skrg dpt menantu housewife dia syg pulak..aik haha

Dpt menantu kja pown xkena jgk ehh.. Huhu.. Saya surirumah..dan tggl dgn mentua dah 8taon.. Mil selalu ckp boros abiskn duet anak dia ja y kja soqang😁🤣tpi saya selalu wt xpduli pown.huhu..y buruk2 jgn dgr sis wt hal sndiri..

2w ago

Tu lah orang yang tak sedar diri sis Dia tak sedar saya kerja ni dah banyak senangkan anak dia Saya malas betul layan Saya hahaha je kemudian tak respon apa

kalau cikgu ajar tak elok,ckp lah tak payah hantar anak cucu2 sekolah lepas ni..suruh mak mertua tu je jdi cikgu..sis ignore kan je..sibuk nak kritik2 anak org..haishh..geram.

2w ago

haha mantap.. seriously 290? harga beli masa mac 2022. biasa boleh jual harga murah ni harga emas turun nanti kaw2 dia lonjak naik

Msalah betul mak2 Mentua ni ye, tak keje ckap habis duit laki, bila keje dia insecure pulak