NORMAL KAH PREGNANT TANPA TOMPOKAN DARAH?

Test pregnant positive. Tapi tak pernah ada spotting (tompokan darah). Normal ke tu? Simptom perut sakit cramp. Masuk mnggu ke 5 dah.

17 Balas

bagus lah tu. kalau ade tompokan darah tu yg kena risau. sebab spotting tu boleh jadi salah satu tanda keguguran. akak pernah gugur sebab ade spotting seminggu gitu, dan keluar fresh blood. pregnant kali ni, tiap kali checkup, nurse akan tanya ade spotiing tak. bila jawap xdek, nurse ucap alhamdulillah, in sha Allah baby sihat. jadi hang jangan risau bila x kluar darah tu. kalau kluar nanti, gelisah smpai tganggu emosi. tu yg boleh bahayakan kesihatan baby tu. sekian, kisah benar dari akak. hee. take care. semoga dipermudahkan urusan sepanjang awak mengandung. doa banyak2 kandungan sihat, membesar dengan sihat dan sempurna. jangan mintak doa pelik mintak kluar darah pulak😅gurau2✌🏼

Ada tompokan darah smsa pregnant, upt +ve, dh di beritahu oleh doktor, sila jumpa doktor. Kalau xde tompokan drh, itu normal. Sy prgnant normal 4x takde tompokan darah. Ramai yg salah faham ttg tompokan drh ni. Mengandung luar rahim, upt +ve, ada tompokan darah, tu tak normal. Tanda2 keguguran awal, upt +ve, ada tompokan drh, masih perlu jumpa doktor utk d scan dan buat ujian drh BHCG supaya utk sah kan itu kndungan normal atau tidak. Blh baca buku pregnancy ye. Dalam tu byk info bagus utk ibu2 mengandung. Skrg awk 5minggu, nanti ada appointment utk scan tgk dan dgr degupan jantung baby. Selamat enjoy dlm pregnancy moment skrg ni.

mtk tolong sgt dgn mummy2 semua..banyakkan membaca ye.bkn ape spotting tu kdg2 bkn bnde yg positif tau..ia melibatkan kandungan awk.kdg2 kita boleh keguguran kalau ada spotting..so dr awal pregnant mintak2 jauhkan lah dr spotting ni.sy komen dr pengalaman sy keguguran selepas spotting hampir seminggu..dh xde rezeki sy.pregnant kali kedua ni buat sy betul2 hati2..kalau bleh time kencing sikit pun xnak tgk wrna lain selain air kencing sy.fobia and trauma nya sy lepas ggur tu..jgn ambk hati tau.just sharing utk mommies semua

4y ago

stuju....klu nk jd bakal ibu, bkn ikut org len, sbb lain org, lain prkmbangan dia...

NORMAL. Kalau spotting/brown spot/bleeding tu yang TIDAK NORMAL. jangan follow sangat artikel copy paste luar negara tu, kebanyakkan artikel dorang memang akan ada tulis spotting tu tanda hamil. tapi ikut kajian sgt tipis spotting tu tanda hamil, maybe klau dlm 10000 org ibu hanya dlm 10 org saja yg dikatakan normal. bila pregnant pintu rahim dh tertutup utk persediaan tampung baby sampai 9 bulan, sebab tu bila ada turun darah tu, awk kena risau.

Saya tiada tompokan darah masa awal pregnant sampai lah skrg alhamdulillah. Semua org ckp. Nanti ada tu darah kluar sikit² saya tunggu. Tiada pun kluar. Hahahah. Normal lah.. yg penting baby sihat

normal.. mcm sy alhamdulillah dh 11weeks xpernah ad spotting. tp jgn laaa minta ade spotting tu sis.. benda tu yg plg sy takot sbb kite xnmpak keadaan baby kt dlm. semoga sihat² je baby dan ibu.

tak semestinya klu dah ngandung tu kena ada spotting🤦‍♀️..ada org ada..ada yg tak..cramp tu biasa lah klu baru2 nak lekat klu akak mmg kerap kena cramp kat perut..

Normal ja sis. Saya pernah gugur jadi trauma sikit kalau early pregnancy ada darah. Mesti panik. Syukur sekarang okay alhamdulillah. Doakan ❤️

Spotting tu lah tnda bahaya, awal mngandung tu sy fikir biasa kuar darah spotting tu tp tu tnda awal keguguran, sy gugur baby 5 bulan.

normal sis ,, yg ad spotting tu laa bahaya ... saya tahun lepas spotting sikit2 .. lama2 kelyar darah segar mcm period tu .. gugur