Mohon Share sedikit Tips atau Langkah-langkah menjadi seorang bapa buat pertama kalinya?

Terus terang saya katakan saya sangatlah janggal&kekok dalam memikirkan apa yang patut saya prepair dan perbuat demi wife&zuriat yang dikandung wife tercinta. Jadi mohon sedikit perkongsian,ilmu&langkah terbaik menjadi seorang ayah yang terbaik di kalangan yang terbaik 2020..

3 Balas

Salam ncik muhammad shahridzat.... First ncik shahridzat leh try bli buku mcm sy tnjuk ni as rujukan tuk penjagaan ibu hamil serta bby.. mcm sy ritu dgn husben ms pregnant n pestime jd parent husben sy blikn bku ni utk sesm bljr ttg bby n kandungan...bgus buku ni...serta pegi antenatal kelas... Dlm ms yg sm..husben sy google mklumat2 ttg bby n hamil mcmne nk jg... Mcmne nk msk... Dr husben sy tahu msk sikit2 skrng dh jd more advnce dh..dr sy preggy smpai dh bersalin..now bby dh age 7mnth..alhamdulillah he can handle evrything..trmsuk urut kaki wife bile cramp....memula mmg kekok..lm2 jd ok... In shaa Allah ncik juge boleh lakukn nya..cuma mcm husben kata kne keep study n learn how to manage the time... Bile time wife chckup kne tahu mcmne prgressnya... Then how bby nye persiapan..apa perlu ada n mcmne nk sdiakn smuanye... Mknn apa yg brkhasiat utk wife ketika peknen dan bgus tuk hb wife ms peknen...tu pn husben kata dia google dgn bc dr fb dr zubaidi serta info ibu hamil😂✌mcm sy dr awl kehamilan smpai akhr kehamilan sy xdpt nk msk..nk2 kne byk bedrest sbb alami placenta previa stage 3 xleh berdiri lm dan byk brjln..maka husben byk bri peranan tuk take care smuanya..byk sbnrnye nk share.. tp tu yg husben sy lakukn tuk sy n ank..dr preggy smpai skrng... Alhamdulillah dr kekok trus ok...mendobi pn husben sy lakukan..mcm sy as wife ms.wikend br msk tuk husben sbb ms.tu husben leh tgkkn ank n rest xpyh msk....nk2 ank dh stat lasak kena jg btl2 xleh lepa...mg d pmudahkn segala urusan ncik..aamiin..

5y ago

Tajuk buku tu adalah sprti dlm gmbr trsebut... Jika sush nk dptkn d kdai buku ncik boleh order direct pd cmpny pelangi..ttg mngidam tu stiap org yg preggy adalah brbeza ... Klu wife mngidam sesuatu yg mudah d dptkn dan tidak pelik or x trjngkau dek akalmu.. ncik try la usahakn utk memenuhinya esp bab mkn...biasa mngidam ni kekdg beria nk tp bila dpt nk rs skit je... Tp depend pd seseorg cmne .ada tu mmg btl2 melantak nk byk2 .. contoh durian ke an.. mcm durian awl kehamilan better bg seulas dua rs jgn byk nti pns xsesuai tuk 1st trismeter sbb ada bdn ok leh mkn byk ms preggy ada yg x blh sbbkn keguguran jika bdn x kuat.. Mcm sy dlu takat mengidam nk kek je.. tu pn slalu mntk husben oreo cheese cake.. indulgence kek n hri2 nk mkn bihun sup dgn char kuew tiaw.. mcm cheese cake husben yg buatkn.. mcm yg mne dia xtahu buat dia suh cri sndri by online n mntk delivery ke rumah...in shaa Allah ncik blh lakukn nye tuk wife. Aja2 fightimm✊🔥tp kne slow2 la bljr... N slalu diskus ngn wife nk a

sllu ada bersama isteri ambil berat dgn isteri dan kndungan 😁

Selalu ada bersama isteri