Susu Badan

Teringin sangat² nak tau mengenai susu badan,betul ke kalau ibu makan pedas susu jadi pedas,minum air sejuk susu badan boleh buat baby selsema/batuk,adakah ini mitos atau fakta? Rasa macam dimomokkan pulak 🥲

13 Balas

Tnya dktr,dia mesti ckp mitos😁😁.klau sy jwb,ada btl nya jg🤣.sebb ank pernah demam,biras suh sy makn ubat pnadol supya ank dpt minum susu.sy ikut je la,xlama dari tu demam ank dah ok😁.ank kuning kuat,kwn suh sy minum susu kambing supya ank pn dpt minum dn kuning akn turun.sy ikut je.tup2 demm ank turun bnyk huhuhu…mcm kita mkn petai,kencing kita bau petai🤣.cuba minum atau mkn buah naga,kencing kita pun akn jadi merah huhuhu….#apa2 pn jngn ikut sy 🤣…sebb sy bukn dktr.ikut pnglman masing2.ikut badan masing2

Mkn pedas jdi pedas tu mmg tak lah sis😅tp..mmg ada bby yg bereffect jgak dgn pmakanan ibu..mcm ank sy..bila makan bnda ubi2 mmg kmbung..bila mkn pucuk ubi ank berak ijau skit perut..bila mkan pedas ank jdi cirit...smua ank 6 org mcm tu...so..mkn mknan sihat jer lah..ehehe...mcm mknan pantang setaun org cakap tu mmg pntang jgak..mcm pulut,laksa..bkn bby yg sakit..tp sndiri😅tu yg tak tau nk cakap mitos apa smua...ikut badan smua tu kot..ada jugak mama yg makan smua bnda..bby ok jer...

awk mesti first mom kan?? sama la kite...Mase tu mmg mcm takot nk cuba mkn pedas² ni ...minum sejuk ke kan...tapi bila Sye seach bende ni semua mitos...Sye try je mkn semua ... alhamdulillah oky je ...xde ape² masalah pun ...kalau kite ibu asik control mkn nnty susu akan drop ...jadi kalau nak susu sentiasa ada ibu kena happy² je mkn je ape ibu nak mkn ...jgn stress tau 🥰

Mitos. Boleh join group Happy Breastfeeding Malaysia(FB) tuk dapatkn banyak info bf✌🏻 Dua2 anak saya breastfeed sampai 2tahun+. Ku sejenis takjaga makan, bedal je semua(sjenis kuat makan🤣) Alhamdulillah..dua2 anak saya takpernah ada masalah selama bf .

Wlaupun mostly org ckp mkn je apa2 tp sy tetap berjaga juga sbb pernah mkn something then effect juga susu badan, bila sy stop tu bru ok..tp rsanya xla jd mcm tu terus cuma eat healthy la..klu risau try dlu mkn sikit2

3w ago

btul try n error..sbb ape y kite mkn n kite blh perhati.mcm sy ank cpt kembung

Sis search dlm apps ni bhagian post. Sblm ni sy pn search juga mknan2 waktu bf. Dlm tu byk juga yg gtau atas bdan masing2, ada yg mkn pedas lpas tu baby kembung dan lain2. Sis blh tgk la comment2 pngalaman dorang. Hrp membantu

Mitos. Boleh belajar ilmu penyusuan dengan betul daripada certified lactation counselor yang ada di social media. Antaranya - Puan Nad Masrom - Owh Dydiana - Kak Syud

x sure..mby mknn yg pedas tu x sesuai utk baby awak..perut dia x tahan..bukan sebab susu tu jd pedas 😅 mcm anak sy,sy makan peanut butter banyak,dia jd alahan..naik merah²..klu sikit,dia ok je..🤗

mitos sis ,jgn percaya tuh, apa yg kita makan, takda pun rasa tuh, susu kita akan rasa manis je, bab air sejuk pun kita minum air sejuk pun, susu akan jadi normal ,takda rasa sejuk pun sis.

tak pasti..tpi klw sy la kn ..setiap kali makn peria susu jdi warna hijau .lps tu bby xnk🤣🤣..pahit kut nth la

2w ago

mnum panadol plk susu kering,,,,tpi stkt makan pedas sy prsaan bby sy jdi cirit. tpi ikt badan jgk kut