Pernahkah anda merasai tekanan dari keluarga mertua?
Voice your Opinion
Selalu
Kadangkala
Tidak

6751 respon

28 Balas

Sejak ada anak ni mil suka masuk campur hal kami anak beranak. Mil jaga baby sy baru 4 bulan, mcm2 dia ckp nak suapkan anak sy air lah, nak bg baby minum air kelapalah. Padahal sy da tegah ckp baby 6 bulan ke atas baru blh bg mknn lain selain susu. Alasan dia sama je anak dia dulu mcm2 dia suapkan masa baby. Sy susah nak terimalah mil mcm ni. Lps tu kjp2 suruh balik umah nya. Kami ni berkerja mmg pnt. Kdg cuti nak kms rumah bagai n nak rht. Tak balik mil akan bising. Suami sy pula jenis yg ikut ckp mak. Ckp sy taknak dgr pdhl sy isteri dia. Ni yg terbaru mil suruh baby sy minum susu FM pula pdhl sy punya lah bg susu bdn sbb tgh meriah. Sy tekad da nak bg smpi 2 tahun ni dia sukati je nak arah sy mcm2. 😡

Mula perkahwinan biasanya mmg sukar biasakan diri dgn mak mertua.. tp lama2 dah okay kalau buat tak tau saja.. tapi sejak adik ipar (anak dia) melahirkan, nampak ketidak adilan disitu. sewaktu anak sy dalam hari lagi, ayah smoking selamba dlm rumah sebelah bayi.. bila anak dia melahirkan sanggup keluar rumah merokok.. berbeza cucu ke?? dan siap tunggu anak cucu dia masuk bilik dulu baru merokok.. tp menantu yg mengandung tidak pulak diendahkan..

Mertua kdang2 ok.. 😌😌tp paling stress dgn adk ipar perempuan😭walaupon sorang tapi perangai cm ape... Langsung xnk mngemas rumah , kita da lipatkn baju pon , suruh angkat , xnk angkat ..dibio atas lantai lama2 .. kerja die cuma pergi kerja , makan , pastu perap dlm bilik 😒😒 cbe kalau kita x mngemas rumah ,asyk dikata mertua.. tp anak nye langsung x rety buat kerja rumah.. yg die tahu g kerja balik kerja , korea, makan ..

4y ago

Mertua ok. Tapi ipar duai perangai. Hurmmm..

Sbb stay dgn mak mertua (ayah mertua dah takde) & ipar stay dekat2. Bila fil dah takde, mil jd bergantung pd anak2. Xsalah cuma xberdikari. Sbb mak sy lebih kurang umur mil, blh berdikari, bwk kereta sendiri & xde nak harap anak2 sgt. So, sy dah biasa dgn pendidikan dr mak, bila mil jenis dependent ni rasa jgk tertekan. Tp ia jd pengajaran utk sy nnt bila dah berusia nk berdikari.

fil & mil baik. tapi bile duk sekali kan rase tk selesa, tambah2 mil ambik adik lelaki (bapa saudara suami) die yg duda umur 40+ tak bekerja duduk sekali. dh la adik ipar sy semua laki. mmg tk selesa sgt rasenya. aurat tk reti nk sorok dh. tekanan sgt rasenya 😩😩

2y ago

Ikut ati sy, sy keluar je. Baik ke tak baik ke mil fil tu tp keselesaan kita n aurat kita sgt penting taw. Dulu sy duk umah mertua ada abg dia sebaya sy. Leceh sy rasa. Dgn takde privacy. Nak lepak kat dpn tv pun payah. Sy duk dlm bilik je. Lps tu sy n suami usaha nak beli rumah. Da dpt rumah mertua pula kjp2 suruh balik.

kadang2 ok,kadang2 x...semua kita buat serba x kena 😪 masak special untk suami saje pn,kecik hati.. msak megi je pn,bukan siakap 3 rasa 😭 kes lipat baju suami ngn anak saje pn dipertikaikan...hmmmmm

Now seluruh keturunan Mertua nampak saya je jahat 😭😭😭saya dah redha and dah tawa hati untuk senyum....tapi saya harus kuat demi anak sulong saya bakal lahir nanti 😭😭😭

Fuhhh kita terasa tpi kita kena diamkan diri.. Aku jnis x suka sgt org yg banggakan diri sendiri di dpn org lain..

suka sgt masuk campur hal anak2..mula2 dlu baik..lepas 1 kes tu trus apa yang saya buat asik kena judge..

mak mertua tk kedekut bab Makanan. Tapi asal ank brduit n tak bg dia. Msti dia cari pasal ngan menantu.