induce

Td g check up 16 weeks.. Doc ckp awk 37 weeks kita induce ya... Sy ckp kt doc xpela mna2 sy ok.. Semangat !!! Ada x mummy mcm sy 37 weeks kena induce/emergency ceaser??

16 Balas

saya indius 37 week 2 hari sbb hypertion,gdm n pkai insulin.. kaedah masuk belon bg buka jalan..mlang nya dah 2 hari masuk belon x de tande ii belon jatuh n sakit untuk bersalin..pagi ari kedua indius cek jntung bby dah lemah doktor masuk kan air katanya bby hidrat (kurang air).. pas buat jntung bby tmbh drop akhirnya doktor kluarkan belon jalan dah buka 4 cm terus tolak labour room..dalam labour room 3 jam xde rasa sakit nk bersalin n mneran masa tue jalan dh buka 8 cm..jntung bby mkin drop doktor sruh teran tpi still x turun laluan dah ada tpi bby x turun.. terus doktor pakar n pakar kanak ii amik keputusan czer..smpai kat ot room doktor cuba sruh saya mneran sboleh ii x nk bgi saya operet sbb jln dah buka..saya cuba teran still x bolih masa tue azab hnya allah yg tahu bawah dah kena seluk bnyak kali pastu trpakse belah perut.. bby kuar zero pernafasan,x menanggis..nasib bby baik sbb dlm bilik ot ada doktor pakar besau kanak ii terus arahkan masuk oksigen n segera dibawa ke NICU berat lahir 2.7kg..bby di bawah pengawasan doktor pakar n di letak bawah treatmen terapy coolling slma tmpoh 72 jam,tujuan treatmen tu bg mmastikn otak bby xde mngalami pndarahan..seminggu di NICU ari ke 3 bby baru bolih mnyusu itu pon dimasukkan tiup kedalm mulut sbb sblom nie minum muntah,bdn bby pnuh wayer sedih masa tu,ari ke 7 bby dipindahkn ke ward SCN ward kank ii 2 hari untuk pmantauan n diabis kn antibiotik untuk(7 hari)wayer untuk periksa jantung still trpasang di tapak kaki bby bg memastikan sama ada pernafasannya stabil or x stabil alhamdullilah semuanya ok seblom dibenarkn pulng..alhamdullilh bby sekarang mmbesar ngan sehat cuma trpaksa followup pakar padiatrik 2 buln sekali di hospital shingga usia bby mncecah 2 tahun bg memastikn perkmbngan bby xde sbarang masalah..kini bby dah berusia 2 bulan ++ .berat 4.98 kg

5y ago

Amin..... T. Ksh ya...

Nikah 1st september & rezeki dtg awal as planned. Bulan oktober I was declared pregnant for 5weeks. For the first week smpai akhir takda morning sickness and I am thankful for that! Alhamdulillah! I found out (confirmed) that it was a girl when I was 6months pregnant 😍😊 I was diagnosed (gdm) when I was in my 7months pregnant. Well, then I've tried on dieting ONLY and not on medical helps I lose 1kg but just 1kg hahahaa! It was verrryyy hard to cut off white rice! Breads & sweets! So, on my 38weeks the Dr decided to induced me on the 3th of june... Nak raya dahhhhh.. 3/6/19 - 2am induced was performed. After 6hours (kena saluk) but it turned out there were not a cm ripped.😩 Cek jntung baby she was okay.. Me & hubby decided to wait for a little longer for 12hours. The Dr came and checked (saluk) for the 2nd time still there is no bukaan😑. We decided to not gave up the hopes to have a normal delivery. And so 18hours of waiting in total... (saluk) again... A heartbreaking turned out teda bukaan juga.. It was devastating bcus I am having a 99% of contractions tp tidak ada bukaan lgsg 🤣🤨 Fikir punya fikirrrr... Takut klu tggu terlmpau lama will affect the baby.. So, finally we decided to do czer on the 4th of june. The thing is.. well, suka hati la kan suka2 planned mau beranak normal or czer but we are forgetting one thing. That Allah has planned everything for us. On how we are going to go through our pregnancy and delivery. Czer is not that bad after all. Alhamdulillah, baby sihat.

5y ago

Huhu.. Kalau plan awal2 mahu czer takda masalah.. Taaaapi, klu ikut "tgk keadaan" normal atau czer itu pyh.. Boleh jd mcm sya... Sbb kemaruk sgt nak try normal.. Sia2 kena saluk 3x 🤣 Tggu berbelas jam while contraction is at 99% 🙄 Klu tak yakin boleh normal.. Beranaklah czer.. Plan awal2... heheheh save duit awal 😌 Lg2 yg pilih swasta tmpt baby lahir.. hehe

Samalah, saya pun kena induce. Doc target 37 weeks tapi dia bg relax sampai 38 weeks. Induce ubat dlm pukul 9 mcm tu, dlm masa sejam terus contraction kuat (ctg) tp badan tak rasa apa lagi. Pukul 12 tolak labour room, jalan bukak 3cm & baby slow. Pukul 1 mcmtu doc pecahkan air ketuban, baby dah berak kat dalam. Terus doc panggil husb sign documentation, emergency operate. Pukul 1432 alhamdulillah selamat baby keluar. Esok cukup 2 bulan 😊

5y ago

Betul lah apa kawan awak kata. Mmg seksa dah sakit bawah tu. Nk msuk bilik operation tu byk kali pulak tu tukar katil. Seksa betul

semoga semuaY baik2 n d permudahkan. Good luck sis utk perjlnn kehamilan n proses kelahiran.💪💪💪

pnh kena induce 1st bby dulu..huhu skit yg amat..tp depend dgn seseorg jugak

5y ago

Kan.... Smga sy dpmudahkan nnti

I terpaksa emergency c-sec. All the best sis!

5y ago

Doc dah ckp terus ceaser ke sis

knp kna induce..hrp smuanya bjln dgn lncar

5y ago

Sy diabetec n on insulin

Tulah sbb apa sis.... Baby ada mslh ke..

Induce sakit sangat.. 😭😭

knp induce? biasanya bersebab.

5y ago

Diabetes type 2 on insulin sis