Assalammualikum hai nak tanya.. saya dh 10 hari lewat period cramp2 tu selalu rasa hari2

Tapi bilah check tapi upt masih negative .. knp ya ? Apa perlu saya buat .. sllu rasa sakit kepala , bdan penat , tidur kerap , berjalan cpt penat 🫠#bantusharing #ingintahu #pleasehelp

Assalammualikum hai nak tanya.. saya dh 10 hari lewat period cramp2 tu selalu rasa hari2
4 Balas

Normal je sbb hormon kita berubah2. kalau awk haid tak teratur boleh jadi mmg upt blm detect. Tp kalau awk period teratur boleh jadi cycle bulan ni berubah sbb perubahan hormon.. Ni selalu terjadi dgn sy semasa ttc before sy brjaya pregnant. Tp period sy x teratur. Jadi klu sy dah lewat haid dlm 3 minggu cek upt masih negatif tu sy yakin sy mmg x mengandung dan tunggu je period next cycle. Masa sy tau mengandung pun sy tnggu period lewat 2 minggu cek upt dpt positif. Masa cek 1 minggu lewat period upt masih negatif.

8mo ago

Thank u siss okay!!

Delay period tak semestinya pregnant. Banyak lagi faktor lain. Biasanya sebab perubahan hormon. Perubahan hormon ni kadang sebab stress, kenaikan berat badan, ada apa2 masalah dengan kesihatan ke. 10 hari delay period tu masih consider sebagai ok sebenarnya. Ada je sampai 2-3 bulan tak period. Lepas seminggu kalau masih belum period boleh repeat upt kot la ovulation sis lambat. Kalau masih negatif dan sis risau, boleh berjumpa dengan dr 😊

8mo ago

Thank youuu sisa

Sabar sis..saya last period hujung bln 3 .. sepanjang bln 4 saya kerap gatal² kulit tiap² mlm lepastu alahan,kuat tidur tp bila check upt negative then saya tggu smpai bln 5 check upt lg alhamdulillah positif walaupun period tak teratur then pergi scan luar dh 5w.. insyaallah ada rezeki sis nnt ye 🙂

8mo ago

Alhamdulilah congratss thank u !!!

period teratur x?

8mo ago

Sebelum ni tak hm