Hb rendah bila masuk usia kehamilan 6 bulan

Hi TAP! hb saya masa awal2 buka buku pink tu 10.8 pastu doktor suh telan ubat tambah darah, mula2 dia bagi zincofer tapi tak serasi dengan saya sebab keep muntah. Doctor pun tukarkan pada iberet. Saya keep telan and hb saya naik kejap 11.3 tapi bila appointment masuk 6 bulan tiba2 drop teruk ke 9.6 walaupun tak pernah skip ubat tambah darah tu. Risau saya sebab usia kandungan dah nak masuk 7 bulan ni tapi tiap kali appointment hb keep turun. Ada any tips tak untuk naikkan balik hb? #firstmom

16 Balas

Sy sebelum pregnant mmg Hb dh low selalu 10 je..lpas pregnant drop smpai 9,lepas tu doktor bagi Zincofer,pd mulanya muntah tak serasi tp demi anak sy sggup telan jgak asalkn Hb naik,sy amalkn Pati Delima Gulsan sehari 1 sudu pagi dan malam lepastu hari2 makan jambu batu.. Alhamdulillah dh 13.7 baru ni check, tekanan darah,gula semua okay tak sangkut..cuma sy Placenta previa type 4 (uri bawah) doakan uri sy dapat naik ye sebab skrg baru 24 weeks 1 day..baru je keluar ward masuk sebab bleeding tiba2..harapnya lepas ni takde lg episode bleeding dan uri sy pun boleh naik serta boleh bersalin normal...doakn sy ye ibu2 semua.

8h ago

semoga dimudahkan segala urusan puan

So far 1st time try momariam mmg cantik hb 4 hari lagi nak check up consume jus ni, mmg hb Cantik, yg ada diabetes mcm saya pun boleh consume sbb xda mengandungi gula. Ubat clinic dh tak sentuh even doc bagi saya simpan sbb momariam full package dah 😁😁 boleh try utk yg nak cantikkan hb tu

37m ago

awk mula2 minum tu rasa mcm mne dgn tubuh? sbb Sy minum dada rasa mcm berat je..

Saya makan maltofer tu elok hb cantik. Pastu minum jus pati delima gulsan. Yg tu pure pati, bukan ada certain brand yg ada tambahan gula. Alhamdulillah hb maintain 12. Kalau sis nak cuba lah ye, saya cuma bg pendapat..

22h ago

sya pun makan maltofer hb dr 12 turun 11 .. harap jgn turun lagi lha ..

cuba amalkan mkan ubat dgn perut kosong dan jangan minum susu kopi milo teh selama 2jam selepas dua jam baru boleh minum kopi dan yang lain. lepas makan ubat amal kan minum oren jus dan serapan nasi agar ada tenaga.. ok

Saya pon alami yang sama dulu..macam2 cuba tak jalan smpaila masuk 7 bulan gitu saya tanpa sengaja ada try minum air limau kasturi..baru hb saya start naik..smpai bersalin hb saya cantik je sejak amalkan minum air tu

jgn terlalu bergantung pd ubat, ambik buah dan Sayur hijau yg nuteral boleh buat tambah darah.dalam ni pun ada info makanan boleh tambah darah ..boleh refer sis.. banyakkan Sayur hijau, buah² dan sepatutnya.. 😊

dah try mcm²..tp HB tetap nak gitu..xtahap sampai 9..10.9-10.6 je..tp dah kena drip cosmofer dah..latest check HB Masih mcm tu😂😅 doc bagi masa 2w lagi pantau semula mcm mana..hrp naik jelah..31w now..

HB saya tak prnah rendah cantik jee.Syukur.Tapi bukanlah asbab dri mmna produk . Tapi versi bajet,rajinkan mkn hati ayam/hati dging,bayam. Lagi 1 ubat tmbah drah . So far obimin okay tak prnh drop hb .

sy dh ikhtiar mcm2 nk naikkn hb. last2 kene tmbh darah 1 beg, sbb sy allergic drip venofer. lps tmbh drh tu pun naik 9.2 jee, sedih betuls. last2 sy bersalin dgn hb segitu je hahaha.

23h ago

sy bersalin normal with vaccume sbb fetal distressed. tk de kene tmbh darah pun sbb hb sy atas 9

jangan kerap minum teh , kafein , telur separuh msak , cheese , susu sebelum telan ubat . penyebab HB low .. sbb ia menganggu pencernaan ubt dlm darah .