Hb rendah bila masuk usia kehamilan 6 bulan

Hi TAP! hb saya masa awal2 buka buku pink tu 10.8 pastu doktor suh telan ubat tambah darah, mula2 dia bagi zincofer tapi tak serasi dengan saya sebab keep muntah. Doctor pun tukarkan pada iberet. Saya keep telan and hb saya naik kejap 11.3 tapi bila appointment masuk 6 bulan tiba2 drop teruk ke 9.6 walaupun tak pernah skip ubat tambah darah tu. Risau saya sebab usia kandungan dah nak masuk 7 bulan ni tapi tiap kali appointment hb keep turun. Ada any tips tak untuk naikkan balik hb? #firstmom

16 Balas

Try minum dengan air lemon / limau. Makan makanan yang boleh naikkan hb. Contohnya, kerang. Semoga dipermudahkan segala urusan

cuba beli matofer mkn 2 biji..tu perisa coklat kemam je..sy ank first statik Spai 10.5 je..last kli cek2 upenye ad talasemia.

saya mula nk drop juga hb, pastu saya byk mkn sayur hijau dgn buah hijau , alhmdulillah nek smpai 11.9 , saya mkn zincofer .

ada yg kata tips rendam kurma , minum susu mix kurma untk naikkan hb

kdg cara mkn ubat salah pon penyumbang juga hb xnaik

minum pati delima gulsan.