Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Wan Khairina Binti Wan Mohd Nowalid, Pakar Pediatrik KPJ Kajang Specialist Hospital

Tanya soalan mengenai cirit birit dan jangkitan rotavirus pada kanak-kanak, apakah simptom & risikonya pada anak kecil. Anak alami cirit birit? Adakah ia merbahaya? Tahukah anda ia mungkin disebabkan jangkitan rotavirus? Sekiranya anda mempunyai banyak persoalan mengenai penyakit cirit birit atau rotavirus ini, anda wajib mengikuti Sesi Tanya Pakar kali ini! Cirit birit pada anak kecil boleh jadi situasi yang normal juga berbahaya. Ramai ibu bapa tidak tahu anak kecil sebenarnya berisiko terkena jangkitan rotavirus yang berbahaya ini. Ayuh bertanya terus mengenai simptom, punca jangkitan, risiko jangkitan rotavirus juga segala yang anda ingin tahu mengenai penyakit ini bersama Dr Wan Khairina Binti Wan Mohd Nowalid, Pakar Pediatrik KPJ Kajang Specialist Hospital pada 22 Disember 2021, Rabu. *NOTA : Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar bersama Dr. Wan Khairina Binti Wan Mohd Nowalid, Pakar Pediatrik KPJ Kajang Specialist Hospital
24 Balas

assalamualaikum dr wan khairina. saya mempunyai seorang bayi berusia 20hari. saya hanya beri bayi susu ibu. persoalan saya, jika setiap kali ketika atau selepas sesi penyusuan, bayi saya membuang air besar adakah dikira sebagai cirit birit? bayi saya kerap menyusu, anggaran dalam 1-2jam sekali. mohon pencerahan. terima kasih

3y ago

Waalaikumussalam Bayi yang menyusu susu ibu sahaja pada mulanya mungkin akan membuang najis dengan kerap, dengan syarat bayi puan sihat, tidak meragam dan berat badan menaik semasa ditimbang. Sekiranya tidak pasti seeloknya puan bawa bayi untuk pemeriksaan doktor, terutamanya untuk memantau berat dan keadaan bayi. Harap dapat menjawab persoalan puan.