berak lepas bersalin normal

takutnya nak berak lepas bersalin 😭😭😭 takut sangat jahitan terbuka hm ... xnak sembelit lagi macam anak first 😢 tahan2 berak sudahnya sembelit 😢 macam mana ni gais???? ke berak jer mcm biasa? aduhhh takut sangat jahitan terbuka.. mcm2 pikir yang bkn2. stress 😭😭😭😭 #harike3berpantang #pleasehelp

24 Balas

klu dah mula rasa sakit perut tu cepat² g tandas jgn tahan nnt sembelit, sama la mcm sya dlu .. lps tu masa berak tu bleh je teran mcm biasa cuma jgn teran kuat sgt takut benang terbuka.. tp so far klu sya nak kurangkan berak, sya akan mkn sikit² je so dlm pantang seminggu tu bleh la rawat luka bg kering cepat² guna air rendaman utk luka bersalin.. kena rajin cuci bg bersih dan sehari 2x kna basuh luka guna air rendaman tu.. in shaa Allah dlm sminggu tu dah kering luka, dan tinggal tunggu masa benang putus