berak lepas bersalin normal

takutnya nak berak lepas bersalin 😭😭😭 takut sangat jahitan terbuka hm ... xnak sembelit lagi macam anak first 😢 tahan2 berak sudahnya sembelit 😢 macam mana ni gais???? ke berak jer mcm biasa? aduhhh takut sangat jahitan terbuka.. mcm2 pikir yang bkn2. stress 😭😭😭😭 #harike3berpantang #pleasehelp

24 Balas

then tekan bahagian perineum dgn panty liner kalau nyilu tpegang bhgian jahitantekan pelan2 bagi sokongan utk najis kuar..semoga membantu..makan nasi lembut yaa jangan makan keras2 dulu saya amalkan bubur sehingga pantang abis selang seli dgn nasi bila jahitan mula membaik

2y ago

tq info sis

try mintak husben cri ubat lembutkan najis dkt farmasi atau yg jenis cair sumbat dkt tmpt mmbuang nama enema.. bg mmudahkan utk mmbuang..mcm sy ritu bersalin czer nk mmbuang pd awlnya sush husben belikan enema insert lepas bpe second dh blh mmbuang dgn jayanya

2y ago

ok sis

Yang paling penting sis kena berak, jangan lebih 2,3 hari nanti najis yg mula2 tu keras. Perit sangat kalau ingat balik. Klau sis nk minum lactul pun ok tp xelok dalam jangka masa lama sbb manis. Apa2 pun sis pegi je farmasi/klinik beli ubat lembut najis

2y ago

ni pon mcm ssh nak keluar dgn takut2 nak berak hm ok sis 😭

sy anak first dulu kena sembelit..sampai nangis2 nk membuang..tp masa anak kedua sy byk kan minum air masak..alhamdulillah dah tak de kena sembelit..cuba banyak kan minum air masak ya..

cuba beli ubat kat farmasi ubat LACTUL , minum 30ml comfirm cair , mmbuang pun x ya risau sngat

2y ago

kalau tahan berak, lagi senang dpt sembelit. saya mkn nonaroguy phytonatal Alhamdulillah lawas.

Sy mkn syrup lactulose nk bantu bg berak lembut.. bdn kurang air pun sama blh buat najis kita jd keras.. x berak lg bhya sis.. nt penyakit lain pulak dtg..

sy pun mcm sis, takut nk membuang ..lpstu mkn phytonatal dari Nona roguy terus dh xde mslh nk membuang ..mkn ubat lactul x jln utk sy ..

berak je sis..xde pelh..jgn meneran je.nnt dan lame najis makin keras bile kuar.blh mkn buah2 sikit x pun ubt lembut najis

2y ago

hm okay tq reply sis

jgn tahan nti lgi keras najisnya.. bykkn minum air masak..pgi2 bgun minum air masak dulu.. kat klinik minta doc bg ubt lembutkn najis..

2y ago

ok esok sy minta tq sis

Tekan pakai tangan tempat yg kena jahit then teran mcm biasa,,sy buat mcm tu alhamdulillah xsakit dn xterbuka jahitan

2y ago

uish seram juga tu adoi nnti sy try.. tq sis reply