berak lepas bersalin normal

takutnya nak berak lepas bersalin 😭😭😭 takut sangat jahitan terbuka hm ... xnak sembelit lagi macam anak first 😢 tahan2 berak sudahnya sembelit 😢 macam mana ni gais???? ke berak jer mcm biasa? aduhhh takut sangat jahitan terbuka.. mcm2 pikir yang bkn2. stress 😭😭😭😭 #harike3berpantang #pleasehelp

24 Balas

Sy pun baru bersalin seminggu.. keluar hosp haritu doc bg ubat lawas berak.. mula2 takut nk berak rasa mcm nk tahan je seminggu bg luka sihat dulu.. lastly bila mkn ubat lawas berak tu dia akan auto keluar sendiri.. patut pun instruction dia makan waktu malam sahaja. Nasib mmg pakai pampers besar kan.. Takda apa lah , makan ubat ikut yg dic bagi should be okay lah. Jahitan tak terbuka jangan risau. Waktu doc jahit tu kan kita siap kangkang lg kan.. Ni dh jalan kepit2 takda apa lah. Cuma kena pastikan luka jahitan tak lembab ye. Lepas keluar toilet ke apa lap terus kasi kering nnt bengkak mcm sy. Letak sgt iodine tu setiap masa kan dh lembab tempat luka jadinya lambat sembuh. Dah sakit bengkak pulak kena mkn ubat bengkak. Biar je kering. Kalau rasa mcm takda darah sgt tayah pakai pad biar dia terdedah dgn udara.

2y ago

ok sis