ubat

Takpe ke kalau tk makan ubat yg nurse bagi tu? Sbb saya dah 4months, loya baru ja hilang, bila makan ubat mmg dh xblh nak makan ap² dah.. Asyik nk muntah.. Saya makan skli je pastu smpai skrg tk makan dh ubat tu ?

9 Balas

Kawan sy,nurse, ajar cara makan vit tu. Makan selepas makan malam is better sebab kita last makan mesti time malam kan. So dia ajar kunci jam setiap hari 12 tengah malam untuk makan ubat. Kalau boleh last makanjam 10pm. Kalau dah tido awal pon, bangun just utk mkn ubat, then tido balik. And kalau mula makan vit tu boleh minum dgn jus oren. Lps tu try mkn dgn air masak, ok je. Sy amal macam tu smp skrg alhamdulillah ok takde muntah.

3y ago

jus oren tu ltk gula x

Sya pon mcm tu bila mkn 3 sekawan tu...iron,foloc acid dgn bcomplex jd muntah2...last2 sya p tukar ke ubat tmbh darah yg ada 3 sekawan tu namanya MALTOFER...isap2 rasa coklat masam manis jak rasanya...senang kerja...hb pon cntk naiknya n mainten jew...try la mkn ubat MALTOFER tu...insyallah berkesan dgn momy to be...semua ibu mengandung majoriti mkn ubat MALTOFER tu..

Kalau mkn mknn seimbang xpe, cuma folic acid still kena mkn sbb folic acid paling cepat rosak bila kita masak makanan.. utk 2nd trim kena ambil atleast 800mcg.. lagpun kita yakin ke mknn yg kita makan tu cukup zatnya utk kita & baby? Try ambil sblm tidur bg mengelakkan mual..

Beli supplement ibu hamil yg lain dekat farmasi. Klu kk ada banyak jenis kan? Banyak nak kena makan. Sebenarnya klu x mkn supplement pun tak apa janji awak mkn seimbang--which is susah nak buat bila pregnant sbb loya/morning sickness n memilih makan

Hukhuk.. sy pon nak rasa mngalah makan obimin dan iron.. muntah je.. wlpun da trmster kdua.. makan dgn jus oren pon da x jalan.. smpaikan rasa nak tmuntah bila bau ubat dan jus nak dekat sama.. 😣😩

Sis, kalau xboleh mkn ubat KK ckp je dkt nurse tu, ckp mkn ubat nie asyik muntah. Nurse atau doktor akn sugest ubat yg sesuai diambil bagi org pregy. Ada org ambil blackmore, mereka ckp bagus.

lebih baik mam sis, sbb ubt tu vitamin.. untuk tmbh darah dan mcm-ll smua dlm ubt tu

bolh jga tu biar pn tk mkn tu ubt

~ Sy pun gitu gak. 😅