Takpe Ke Kalau Tak Makan Zincofer Pil?

Takpe ke kalau tk makan pil zincofer tu? Hmm. Tk mendatangkan apa2 bahaya kat kandungan kan kalau tk makan zincofer ni?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #1stimemom

8 Balas

saya tak boleh telan zincofer, confirm muntah balik..so lepas discuss dengan Dr, saya beli maltofer.. kalau kk dia tak sediakan sebab maltofer mahal, so saya decide beli sendiri.. alhamdulillah dari first pregnant sampai sekarang dah masuk 34weeks, takde masalah apa..HB okay je setiap kali check up.. lagi pun maltofer sedap, boleh kunyah & rasa coklat manis 🤭😋

Kalau tk makan zincofer tu makan apa? Kalau doktor yg bg zincofer, boleh minta doktor tukar ubat lain klu mmg tk boleh telan. Selalunya bg zincofer sbb HB rendah jd perlukan iron utk tambah darah. So tk boleh la tk makan sesaja. Dalam tu ada folic acid lg, sgt sgt sgt sgt sgt penting utk baby lg lg masa first trimester

at least kena makan 1 jenis ubat yang ada kandungan macam zincofer. Kalau rasa tak lalu dengan zincofer, boleh cakap kat doc mintak tukar ubat lain. Dalam Zincofer ada macam macam vitamin. Folic acid pun ada. Tak boleh kalau tak makan. Sebabnya akan mempengaruhi tumbesaran bayi dalam kandungan.

dah cuba maltofer? boleh refer dulu dgn doktor. ada altenatif lain, puan cubalah. jgn x mkn supplement kalau doktor dh bagi. apa2 kita mkn & x nak makan mesti fikir baby dulu. kita mmg okay tp baby mcm mana?

kenapa xnk mkn ye puan..? kalau xthn dgn zincofer sbb muntah..boleh mnta doc bg ubat lain..sy dlu pn xboleh telan zincofer..nnti muntah..so sy mkan obimin..sampai bersalin..

tak boleh telan ke sis?? kalau tak boleh telan kene tukar ubat lain. tukar obimin. tu ok. jgn tak makan apa2 ubat lak

sy telan zincofer time nk tido.. klu mkn pagi rasa nak muntah..

sya mkn je apa yg dokter bg untuk diri dan baby kan😘