Lumrah semasa mengandung

Tahniah pada ibu2 yang dah mengandung baek bunting pelamin or yang tunggu bertahun baru ada rezeki baby. Yang ttc jangan sedih2 i is pon 2y 3m amik masa sebelum nak dapat baby dengan masalah period tak teraturnya. So ikhtiar tuk merawat di hospital taiping. Tapi yang ni i is buat rawatan kesuburan. Alhamdulillah i is pregnant secara natural tanpa ubat or else. Sebab rawatan tu pon sempat part cek darah cd2 n cd21 & cek semen suami je. Dalam nak tunggu buat hsg tengok lekat dulu. Ofkos hepi beb bila tau pregnant coz i pregnant baby sulung dalam family belah i. Kira my akak sulung still xde rezeki lagi. Hope lepas ni ada rezeki baby kat dia plak. Jarak kawen kita orang 6m. I kawen dulu baru akak ? i anak ke3. Yang kedua x kawen lagi. Langkah bendul ? Syukur sepanjang pregnant tak kena morning sickness tapi start masuk 3rd trimester. Slow2 datang sakit bermula dengan sakit tulang ekor kat punggung. Duduk lama kat tempat keras jangan dok cari pasal la. Siksa nak bangun jadi seriau2 gitu. Pastu pergi ke bawah rusuk plak sakit ulu hati memanjang yang tu sebab baby i is pusing atas. Bila dia dah pusing ke bawah tulang pubic say hi2 plak ? time tido nak kalih kiri kanan sakit. Apatah nak bangun dari duduk. Paling seram bila part nak cangkung buang air. Dia punya sakit ngilu tak tau nak habaq la. Then dia pergi ke part ari2 & kawasan perut. 3rd trimester la yang paling kerap keras perut la. Rasa senggugut la. Tapi i yakin bukan nak beranak lagi just Braxton Hicks contractions. So layankan je la. Sebab pe yakin? Dia jadi x kerap tiap minit ke pe. Tapi tiap hari pasti jadi sekali or 3x camtu. Turun pulak part kaki. Badan makin berat. Bila aktif jalan tak tau la plak kaki ni sensitif juga. Rasa baru naek tangga setingkat kat kedai eco rm2 tu je. Teros macam kena sumpah pe lagi. Betis jadi menegang serupa sakit tarik mengkarung. Tapi kalo tarik mengkarung kne time tu lepas tu urut2 usap2 sikit tak sakit da. Yang ni start yang naek tangga sampai ke hari ni. Boleh bayang camne i is jalan. Macam baby baru belajar jalan takteh2. Sakit weyh. Nak solat time sujud tu rasa nak menangis so i is tuka pada sujud atas kerusi. Ingat senang2 tuhan nak naekkan darjat seorang wanita tanpa ada pengorbanan. Jadi sekarang mampu melayan & sabar je. So jangan la dok kata mengada2 ke pe kalo tengok orang pregnant tu sakit tu ni. Kalo diri tu tak alami camtu syukur la. Yang alami ni rasa nak tarik rambut menahan sakit. And yang masih ttc jangan la de sifat cemburu or else. Memang seronok nak ada baby. Tapi sepanjang nak tunggu baby tu keluar bukan la seronok macam korang sangka. Kalo korang pregnant nanti korang pon tau camne rasa tu. Tapi tak kata la semua akan kena bergantung pada badan masing2. Ok habis da bebel. So harap korang doa kan i is dapat bersalin dengan selamat bersama baby pada bulan march ni nanti & i pon doakan tuk korang juga ?

5 Balas

Due kita pun sama bulan march. Semoga dipermudahkan. Hehe. Oh,nk hi five sgt bab jgn ingat kita mengada2 bab sakit tu. Kalaula semua org memahami kan. Ni kn plk dpt fmly in law yg xhbis2 pndg rendh ckp kau ni slalu xlarat tiap kali prgnt,kau ni asal prgnt je solat guna kerusi, aku xpun,ringan je boleh berkebun lg, disuruhnya kita ambil cangkul kononnya nk bg keluar peluh. Aku yg prnh gugur 3x ni pun menahan skt kehilangan tu,engkau si mulut celupar sng2 skt kan hati org.. Allah.. sabar je la, kalau berbalas jd gaduh, jd hambar plk hbgn dgn mil. Hrp Allah je boleh bls apa yg sy xdpt bls mulut2 jht tu😭

4y ago

Padahal dia yg xlarat pastu nak suruh2 sis plak. Kalo larat buat je la sengsorang. Ckp je la jeles tengok sis rehat banding dia. Sakit pale juga jumpa orang camtu. Nasib mil je kalo x dah katuk mulut tu dengan sudip. Xpe sis biarkan je mulut puaka dia tu. Nanti sampai masa dia sakit diam le tu. Semoga sis pon selamat sampai bersalin nanti 😘

Hye mommy march..kte srupe la. .🤗🥰. .ye time pregnant la mcm2 yg akn kte rse. .yg kte rse 2 xkn rse stiap mse stiap bln stiap mgu. .hnya 9bln ny shja dan blm tntu ble lg. .enjoyy mommy..😍💋..take care. .br time.pregnant ..part berslin blom lg. .nimmatt nya sgt srnk. .btw skng mommy da bpe weeks. ?sye da 33w2d. .alhamdulillah. .

4y ago

Saat2 ny la pling sronok walau mcm2 yg kne lalui. Hehehe..msty truja kalo dok nyoping kn. .da nyoping. .siap2 kn plak. .lg truja. .🥰..InsyaALLAH moga dipermudahkn sgla ursn kte smua. .🤲

Adik2 ipar semua pregnant n bunting pelamin pon I is still rilek jugak walaupon I yg paling lame kawen.. dulu mulut gatai nyebut bio le adik2 beranak2 dulu.. sekali betul Allah bagi adik2 dulu 😅.. sedih tu sedih tapi redha je lah.. Tapi Alhamdulillah dijangkitkan jugee nikmat tu..

4y ago

Alhamdulillah. Saya pon sebelum kawen pernah kata takmo ada anak awal2 dengan suami. Nak seronok2 dulu. Sebab rasa baru nak manja2 sebab time bujang nak manja lebih2 tak boleh. Ni baru kawen manja kejap tengok datang orang ketiga plak. Tu yang lambat jadinya. 😅 Bahaya juga cakap lepas ni. Kadang nampak biasa sekali tuhan makbulkan memikior bila nak dapat anaknya. Alhamdulillah la tuhan makbulkan juga doa kita.

Wauu sama sya pum buln mac ..34week..tp skrg ade mslh air ktuban kurng n doc ckp bby kecik😞 skrg ulang alik tmu jnji...xtau dh nk buat mcm mne..hrp2 bby dlm prut nie sht..sys doa kn smoga Allah prmudahkn urusan sis nnti🤗

4y ago

Sama la kita 34w juga. In shaa Allah bby sihat. Positif je. Harap selamat sis n bby sampai bersalin nanti. Makan buah tembikai tiap hari sampai bersalin nanti mana tau bertambah air ketuban.

Semoga dipermudahkan segala urusan and take care ! ❤️