Tahi hidung

Tahi hidung baby saya keras, and kering. Lepastu ada darah skit. Adakah ini normal? Baby bru msuk 3 bulan.

1 Balas

Dlm hidung, ada saluran darah halus dipanggil capillary. Capillary ni memang mudah pecah. Jadi bila tahi hidung anak puan keras dan melekat kat dlm hidung, bila puan keluarkan tahi hidung tu, secara tak sengaja akan cederakan jugak tisu dlm hidung dan menyebabkan capillary pecah. Sebab tu ada darah. Ia normal. Untuk baby, benda ni boleh jadi sesuatu yg menyakitkan sebab kulit diorang sensitive. Jadi kalau puan nak bersihkan hidung baby, seeloknya puan gunakan tisu @ kain basah utk korek hidung anak utk buang tahi hidung tu. Masa mandi boleh jugak basah2 kan hidung anak supaya tahi hidung anak tak jadi keras dan kering

3y ago

Yeke? okay terima kasih 🙏🏻🙏🏻🙏🏻