Air ketuban banyak 🥺

Tadi pergi checkup untuk 28 week.. and doktor scan la.. dia kata air ketuban banyak sangat.. dia bagitahu risiko air ketuban banyak ni antaranya baby jadi terlalu aktif berenang and boleh terbelit tali pusat.. Masa dia letak alat tu pun dia kata "dik baby aktif betul ni.." Lagipun saya memang ada gdm dan baru sahaja on metformin.. Sekarang nak masuk 9 malam baby kt dalam aktif betul.. Tadi siang dah cukup 10 pergerakan 😅 Saya tiba-tiba jadi risau pulak kalau dia terlalu aktif 🥺 Saya taknak overthinking 😔

8 Balas

Berapa bacaan air ketuban ? Cm saya dulu cm tu juga tp saya tk ad gdm .. sngt aktif perut asyik senget jee .. saya time 36 mnggu 3kilo dalam bacaan scan .. time tngh contrction nk tunggu bukaan 8 to 10 cm sempat anak saya tndang dalam perut .. saya salin 38 m 3 hari last scan 3.4 kilo tp skli keluar 2.6 kg je .. hee now anak saya mskiun lahir 2.6kg tp skrg 5 bulan je 8 kilo lom 7 bulan

6mo ago

Lebih 20 😔😔😔 Minggu sebelum tu sebenarnya saya gi sonobee Sonobee kata normal lagi air ketuban tu

Ye betul tu risiko kalau air ketuban byk. Mlm tu tgk pattern die aktif mcm mana. Terlalu aktif dr kebiasaan Sgt x elok, kalau die x aktif pun x bagus juga. Awak kena tahu pattern baby awak mcm mana. Trust ur mother instinct. Kalau rasa lain mcm sahaja pada pergerakan die waktu tu cepat2 ke hospital. Kena kurangkan makan @ minum manis2 nie.

Risau pulak sy baca ni.. baby sy pun aktif x kire masa. Rasa cam berperang je dlm perut stiap hari.. Ade jgk time dia diam waktu siang, abis laa mlm dia perang lg huhu..blum kua lg da xleh tido mlm 😅..tp ketuban normal.. checkup sume ok je wlopon doc ckp baby aktif sgt.. takut lak sy baca post ni

Sis, bby sy aktif 2-3pg sis, senja dia rehat kjap lps pkl 9pm start blk. 😂😂 slalu complete kick senja. Jgn risau sis, ank sy berat 36w 3.2kg. Lahr kluar 3.4kg 39w4d. Sis monitor gerak bby klau active lg msih okay, nk dkt due, kurang gerakan tu kne risau sbb 28w space bnyk lg.

cuba check dkt klinik swasta lain.. kdg tk btul sgt. sbb sy ritu hmpir kna jmpa pkar sbb ktuban trllu tinggi , 19 kot. pergi check kt swasta ok je normal. then lps bbrpa minggu, pergi plk kt kk air ktuban sikit sgt plk. tp diorg ckp ok je sbb bby dh mkin bsr

inyallah takde apex2 jgn fikir negative...sy pom same air ketubag bnyk jgokk ...inyallah semoge sihat bby dlm perut

doctor ada inform tak air ketuban tu byk mana

6mo ago

Lebih 20 sis