HB Low #38weeks

Tadi check HB low 9.7 je. Doctor bagi iberet untuk tambah darah. Hmm risauuu sbb dh nk due. Mommies ada apa2 tips tak untuk cepat naikkan HB. Baby skrg berat 3.3kg. Harap sgt boleh bersalin normal. Kalau czer nnt takut ada problem sbb HB sy low. ?????

31 Balas

Doa banyak2.. Sya dlu, msa nk brsalin pn mcm tu jga.. Sya jdikan telur ayam rebus stngah msak + milo pnas/suam.. Alhamdulilah.. Hb msa last check trus naik 12.9..mkan slalu errkk.. Bkn skli 2..3@4 kli shri.. Rajin2 msak telur yerr mom.. 🀣

5y ago

bukan mknn yg half cook xbagus utk ibuΒ² preggy kee

sya pun mkn iberet.. mggu lepas last sya amik darah hb naik 12.1 dari 11.7... sya mkn iberet pagi.. sblum tdo sya mnum susu kotak HL wrna merah.... semoga Allah permudahkan segala urusan sis... sya pun tgh tggu hari je ni...

saya lg lah dh di sahkn pembawa talasmia pula tu , tp sya sedaya upaya lah makan ubat mcm biasa 2 biji satu pg and mlm then mnum juga minyak kelapa dara ada naik sikit , makan jambu batu gitu huhu sya pun takut sis .

Sy hb low jugak 10.7. Tp sy try perah oren sunquick tu pastu minum dgn ubat yg kk bg. Alhamdulillah la naik even 11.1 pun. Bersyukur sgt hb naik, kalau tak sy kena inject inferon tu direct 10 hari 😌

Doc pakar saya beri saya makan ubat nama ferocom. Saya dah 2x opret. 1 opret keluarkan fibroid dan 1 czer bersalin. Sblm bersalin doc bg ubat ferocom utk tambah HB. Maybe sis boleh cuba.

Sama macam sy..sy cb kaedah ni. mkn iberet ngan minum pati delima dan amal mkn buah jambu batu..alhamdulillah..cubaan tempoh hari berjaya naikkan hb..

sye dulu preg ank ke 2 mse tu kandungan 7 bln hb low jugak 8 jer tp makan hati lembu seminggu 3x alhamdulillah hb maintain 12 sampai lh nk bersalin masih makan hati lembu

Saya baru consume nutrilite protein. Check hb 12.5. Badan pon lebih bertenaga. Siang dah kurang mengantuk. Kawan saya pulak ambil neurogainpb memang naik hb dia

Sy makan hati ayam, hati lembu, sayur-sayuran hijau, buah oren, air jus oren. Elakkan makan coklat, minuman berkafein, teh dan segala benda koko sis. 😊

Rajin makan buah delima dan susu kurma sis. Buah delima cnfrm bantu naikkan hb. Sy sndri pun amalkan makan buah delima masa prggy