Pregnant ke ni

Sye gugur anak pertama 17/2/24 haritu. Sye berpantang 2minggu dan darah kering dalam tempoh berpantang. Sye bersama suami selepas 2minggu tu. Hrini 24/3/24 sye dh 8 hari lewat period. Pinggang sye ada rasa sakit2 dari minggu lepas Sye ada bbrapa kli buat upt test sejak mggu lepas tp negatif. Hrini sye buat ada naik line tpi samar Sye rasa mcm x percaya.. sye rasa berdebar sgt. Apa perlu sye buat? Sye kena pergi klinik trus or tggu dlu? Boleh ke sye berpuasa jika btul sye pregnant?

Pregnant ke ni
15 Balas

Memandangkan you pernah gugur, sebaiknya terus ke klinik & seek for assistance. Masa first upt i buat sendiri pun mcm ni juga so i was in doubt. Bila buat upt dkt klinik lagi samar sebabnya bukan urin pertama & kandungan masih terlalu awal but there are another 2 methods yg doctor boleh confirmkan your pregnancy sekiranya upt turn out to be negative at the clinic : transvaginal scan & check beta hcg level through blood. Soal puasa terpulang pada diri you, ikut kata hati. If you risaukan diri & kandungan tak salah pun you skip nanti ganti semula beserta fidyah but if you rasa mcm okay je takda apa pun takda symptoms yg teruk mcm pening, mual & sakit perut boleh je teruskan puasa. Dapatkan bantuan segera ya, sekurang kurangnya you know what’s going on & boleh elak dari perkara yg tidak diingini. Take care.

1mo ago

suka nya komen u . jelas & teliti ❤️

Sintuasi awk sama mcm sy. Hritu sy gugur 1/12 mengandung semula upt positif 28/12 . Skrg dh 16 w. Better tggu dlu line pekat. Followup rountine check air kencing. Makin pekat x. Kalau dh pekat, ckup8-10 w pegi scan . Dh nmpk semua bt buku pink . Bgtau ja doc sej missc awk. Kalau kita gugur complete missc takpa. Boleh ja planning gndung bila bila masa. Kalau dnc tu bahaya, tkot lebihan yg lepas masih blum gugur.

insyaallah positive sis.. masa Saya mula2 check upt pn MCM sis... dalam seminggu atau dua mnggu MCM tu Saya double check balik... memang ketara double line tersebut... bab puasa terpulang pada sis jugak..

Better jumpa doc terus sis..sebab pernah ada sejarah miscarriage.. Apa² pon saya doakan semoga double line tu semakin pekat.. Semoga sis sihat semua aamiin🤲🏻

m, nampak MCM double line cuma MCM x clear sgt lagi... semoga Ada berita yg baik utk sis. utk kepastian... cek semula. Tunggu beberapa Hari lagi. kalau g scan ni...rasanya X nampak apa lagi ni

ambik masa utk buat pregnancy test ni. lgpun masih baru. biasanya kalau saya sendiri, sy akan tunggu genap 2minggu lewat period baru buat check. Kencing awal pagi tu paling tepat.

btw tgu dulu..and banyak kan rehaat,jgn buat benda yg lasak2 atau kerja berat..raya nanty bolee dh kot p scann buat buku..semoga duaa2 baaik2 sampai kelahiran

klu sy dh dpt mcm ni,hari² sy repeat test 😂 Oder upt shopee.. pagi petang sy test.. excited punya pasal laa.. dah nk masuk 3bulan bru sy stop buat upt🤣

Nanti dulu sis. Kalau samar mcm ni lepastu tak pasti baik tunggu lepas beberapa minggu. Nanti awk sedih lagi. Kalau nak betul2 pasti, ambil blood test

boleh puasa macam biasa. kalau ada sejarah keguguran jarak dekat atau berulang, better jumpa doktor terus.