Swasta & Kerajaan

Sya nk tnya ad tk yg prnah brsalin di swasta? Brapa ye kna? Klau kerajaan tu dh tau sgt dh, just nk tau anggaran klau brslin kt swasta lak...ad ke yg brpenglman brslin swasta?

16 Balas

Hi sis, ank first sy bersalin di Pusrawi. Alhamdulillah normal,hospital tu dah readykan package mcm kalau normal 2hari 1malam, atau 3 hari 2 malam. Tahun 2015 sy bersalin harga rm3k + gitu je. Tp tahun ni sy survey utk bersalin ank kedua dah naik harga, dlm rm 4k+ utk normal. Sofar yg sy survey hospital ni antara package yg munasabah di antara private hosp yg lain. Doc yg bagus,nurse yg xkerek,cepat je dtg assist kite kalau nak ape2. Sampaikan saje panggil utk suruh ahar mcm mana nk susukan baby bile mengiring pon die ajarkan. Siap sendalkan bantal kt dpn dan blkg sy utk keselesaan. Ajarkan suami mcm mana nk bedung baby. Bile firstday lepas bersalin, practical nurse akn dtg tlg uv light kan jahitan utk basmi kuman. Rasa berbaloilah jgk spend dkt situ sebab kurang stress sakit tu huhu dgn treatment oleh nurse dan doc. Nak discharge pon nurse akan brief dulu ape yg kite tatau,siap bg garam utk mandi cuci luka dan die akan tolak naik wheelchair sampai ke lobby depan kereta. Harapnya this year bersalin treatment masih seperti tu hihi.

4y ago

Oh ya saje nak share. Bln 2 aritu sy warded di Pusrawi 2 hari 1 malam disebabkan dehydrated muntah yg nonstop. Dr tu baik,tgh mlm pon lepas die keluar OT ade patient bersalin,die dtg jenguk sy tanya ok ke x. Then brief ape treatment akn sy dpt utk esk hari dan bile boleh discharge. Meaning xdelah kite mcm tertanya2 ape kena buat kan. Then dia siap suruh nurse masukkan susu kotak yg ade ats meja sy utk sejukkan susu tu. Dua hari sy warded,6 tub air nonstop masuk. Terus segar cpt,mkn pon ade selera. Ade kwn sy masa yg sama warded jgk utk kes sama di hosp gomen,10hari baru discharge tp tu pon 9 tub air je. So sehari satu tub. Kesiann lama tahan sakit. So depends dkt masing2,ade org xkesah. Tp mcm sy,sy agak emosi dan cpt stress bile sakit. Jdnya sy xtahan kalau pg tmpt yg treatmentnya buat sy naik darah.hahahaa. Just a sharing ye. Pls dont kecam2. 😁

Sy sedia an 10k. Takut ada apa2 complication. Lg 1 kalau swsta boleh tnya doc tu sblm due berapa total cost, kalau czer berapa, normal berapa, da thu berapa. Extra kan dlm 3k. Nt duit tu kalau ada lebih mse discharged dia akn refund, kalau rse bajet tk banyak dekat swsta bole pilih bilik. Nk 2 atau 4bed, ad extra bajet ambil la single room. Tp kena thu setiap room yg kite pilih tu nursing charger dia berbeza

Hospital swasta harga bersalin x sama..ada hospital yg klw kita bersalin dlm masa offic hour x kne tmbhh duit.lps ofic hour Rm++++ kne tmbhh..dlm bnyk2 hospital swasta poliklinik penawar kos murah cikit..Harga dari 2k++ klw normal.ceaser kne tmbhh duit

3y ago

boleh tahu poliklinik tu kat mana?

Swasta ada yg ada pakej. So tiba kalau emergency adalah jugak kena sediakan between 15-20k. Incase tak boleh nak bersalin package normal.

Anggaran swasta normal at least 3k keatas, czer dalam 6k keatas. Tu yang paling murah boleh dapat tapi sekarang ni rasanya mahal dah.

Saya plan to deliver pantai bangsar. Obgyn suruh standby atleast 30k takut emergency ceaser dan baby different charges.

sy brslin hospital kerajaan..emenjency czer..tp kna byar rm50 jew..xthu knapa..tp dlm bil hospital tulis rm150

Bersalin normal anggaran 3k-4k klu tiada masalah. C sec dlm 7k-8k jika tiada masalah lain.

Saya bersalin di hosp swasta dalam RM29++, normal. Kalau ceaser, bawah RM7k 😅

kakak sy brsalin hospital swasta dlm anggrn 10k.normal.jahit punya la lawa..