Yang pernah tanya pasal tips lahir baby besar

Sy yg pnh tnya dgn mommy2 pasal tips lahir baby bsr.. Alhamdulillah sy slmt lahirkan baby girl 12:08 am td berat 2.9kg secara normal.. ada koyakan sikit.. ingatkan baby lebih 3kg sbb dr scan bgtau baby mcm bsr.. apa2 pon syukur semuanya selamat.. kali ni mencabar sikit sbb time nk bersalin sakit kepala sngt. Mgkin x cukup rest.. minta dgn nurse nk mkn panadol nasib baik time nak teran dah tak sakit kepala..

8 Balas

berat yg discan ni ada +- awak. bergantung pada mesin scan dkt klinik tu. ada mesin +-500g. ada mesin +-700g. samaada berat baby kita akan keluar kecil dr yg discan ataupon besar dr yg discan. mcm sy masa 1st baby. scan before nak masok labour room 3.3kg. doctor pon cakap besar. bila bersalin keluar 3.15kg 2nd baby scan before nk masok labour room 3.3kg. baby keluar 3.52kg. yg ni mak nye terkejot. tapi alhamdulillah xkoyak byk. doctor ckp terkoyak sendiri apa2 pon tahniah awak dan selamat berpantang. enjoy your new journey❤️🌻

tahniah puan ..pengalaman sy melahirkan anak ke tiga, baby boy 4.38kg secara normal..koyakkan hanya skinnick...teknik pernafasan dan masa teran baby tu kne betul2 baru xde koyakkan yg teruk..sy amalkan teknik pernafasan siti jamumail..boleh follow page die...mmg menjadi...sy masuk LR 12.30 baby lahir 2.30 ptg..masa scan doktor bgtau +-3.8 kg...skli keluar je baby 4.38 kg terkejut doktor dan misi...alhamdulillah allah permudahkan urusan..

1y ago

@beybie. ada je..taip teknik bernafas semasa bsalin siti jamumall

tahniah puan. sy punya pengalaman pula tiga2 anak lahir besar , 1. 3.58kg 2. 3.55kg 3. 3.72kg , yg first mmg banyak koyak ambil masa yg lama utk jahit Smpai tidur pun terngiang ngiang sakitnya , ke 2 dan ke 3 syukur alhamdulillah koyak sikit je sebab banyak belajar pasal meneran mmg penting bljr cara teknik pernafasan tu dan cara meneran supaya tak koyak banyak mmg menjadi kalau betul2 faham dan pandai teknik tu

Saya scan 3kg, baby keluar 2.92kg pada 10cm fully dilated tetapi episiotomy & vacuum assisted delivery. Itu pun nurse terlepas cakap ‘anak kecik pun susah nak teran’ hihihihi :)

tahniah. saya lahirkan anak2 sebelum ni 2.7kg+ pun dah rasa besar. ni 2.9kg. Alhamdulillah...

sy xpnh lahirkn bby lebih 2.5kg🤭...tahniah sis.sis mmg hebat💪😘selamat berpantang❤️

saya scan sblum masuk labour room 2.8 je sekali keluar 3.37

tahniah puann.