Pengalaman bersalin anak besar secara normal

Hai mommy. Ada tak sape2 yg bersalin anak dia 3.3kg and above secara normal. Blh tak share tips mcm mne dpt lahir secara normal. Contoh mcm kerap berjalan ke, byk buat squat ke? Sy anak kedua ni sangkut gdm. Risau anak bsr and xdpt nk lahir normal. Anak first berat 2.9 kg je jadi mudah time bersalin. Anak kedua ni jadi nervous sikit. Skrg dh 37 weeks berat baby 3kg. Risau baby makin bsr and tak dpt nk lahir normal.

34 Balas

1st baby scan before masok labour room 3.3kg. hampir kena ceaser sebab sakit contraction 15j. bersalin normal dlm bilik operate sbb doctor pakar nk try normal. baby keluar 3.15kg. koyakan 2nd degree tear. 2nd baby scan before nak masok labour room 3.3kg. baby keluar 3.52kg secara normal. doctor ckp terkoyak sendiri. kulit lembut. tp koyak sikit ja. kena jahit juga apa yg sy belajar masa pregnant 2nd baby. setiap kali contraction dtg kawal pernafasan kita. tarik 10saat. lepas ikut mulut 10saat. buat setiap kali rasa contraction dtg. masa sy smpi hospital check bukaan dh 4cm. masa masok labour room doctor just tanya sy rasa mcm nak berak x. sy ye. then doctor terus suruh sy teran je. kira sy masok labour room dlm 15minit ja baby keluar. masa teran jgn agkt buntut. lepas tu masa tengah push baby push dgn sekali nafas ja. jgn push then stop. takut baby sgkut

12mo ago

dalam buku pink kita ada tulis awak☺️. berapa byk blood lost semua ada tulis dlm buku pink kita. mcm sy yg 2nd baby doctor tu sendiri yg ckp dkt sy😅. dia ckp sikit ja ni koyak. sbb koyak sendiri

berat bby saya 3.26KG sis, tkde ilmu apa2 pasal nk meneran sbb anak 1st. masa nak meneran tu saya memang tak keluarkan apa apa suara😂 tangan pegang tangan husband . husband tolg angkat kan kepala . saya teran sekuat hati sampai nak tercabut nyawa, banyak kali jugak baby punya kepala termasuk balik. lepas je dah keluar kepala, nurse tolg tolak kan perut utk keluarkan badan pulak. time tu memang struggle is real😂 tapi alhamdulilah semua dipermudahkan. jahit pun tak banyak. yang penting jangan angkat bontot. saya pun hampir nak terangkat bontot nasib baik nurse cepat2 tolong.

12mo ago

Berat baby sama, 3.26kg. Pengalaman pun hampir sama.. Kepala baby dah keluar rasa lega sangat sebab hampir habis nafas, sekalinya disuruh teran lagi untuk keluarkan badan baby sambil dibantu oleh nurse. 😅

Saya takde gdm, baby first lahir 3.67kg secara normal. Saya jenis rangka kecik, tinggi pun 150cm je. Baby keluar lepas 2 jam duduk dalam labour room. Before bersalin saya banyak berjalan and kat office saya suka naik turun tangga. Tapi office saya kat tingkat 3 je lah. Bersalin haritu pun alhamdulillah takde koyakan sendiri, cuma ada yang doktor gunting je sebab baby besar. Sis kena belajar cara teran dgn betul supaya mudah sikit nanti nak meneran. Semoga dipermudahkan segala urusan bersalin sis

kena teran dengan betul.... try praktis dulu ..nnti kat lb tak nerves.... teran baby jangan sesekali angkat punggung pastuuu dagu kita tekap atas dada rapatkan... pastu push jangan push dekat punggung tp push dekat perut .... kalau awak rasa awak push dekat perut mksdnya betul lah tu.. pastu curi² tarik nafas sikit²... KLU push tuuu jangan lepas nafas truss... KLU doktor ckp lepas baru awal lepass.... insyaallah Baby senang keluar..

saya.. baby 3.75.. baby sblm tu, 2.9.. yg baby 3.75 xde jahitan.. antara tips yg saya boleh kongsi, fokus teran betul2 jgn keluar suara, teran bile contraction dtg dgn arahan nurse, dr.. contraction hilang jgn teran, tarik nafas panjang2 kut hidung n lepas kut mulut bila teran sepanjang yg mampu.. yg penting, teran melalui otot abdomen, bhagian perut, jgn teran dgn keraskn otot punggung, peha, tkut terangkat punggung

ank sy lahir 3.33kg xde gdm smua just overdue, sy orgnya kcik tnggi pn 150 je, dkter kta bby bsar tkut xleh nrmal mybe akn czer sy mula risau klau blh jgnlah.. Alhamdulillah senang dan dipermudahkan sy bersalin nprma tanpa koyak/jahit, pglaman sy..sy ikut je dkter kata apa, jgn angkt pnggung, pgg kaki, bila cntraction dtg terus tarik nafas and teran selama yg mngkin.. semoag dipermudahkan irusan awak juga ya

3.3kg yank… ngam2 40wks baby kua 😂 2hari seblum besalin dah start contraction tp jarak contraction jauh2, lg 6-8jam nak besalin tu baru dekat2 contractionnya… sis dulu byk jln suka sgt bejalan… time tu tgh jln2 beli brg dapur tiba2 mcm ade bunyi bubble meletop pastu sakit kat area mis v tu… pegi hsptl cek dah 3cm 😂… blk dr beli brg dapur tu ptg… dah tgh mlm baru g hsptl…

sy ank first 3.89..beranak normal...doktor pon terkejut tgok baby,tapi sakit xlama pukul 10 sakit..pukul 2 dah besalin,masa nk besalin ikut arahan doktor..makan minyak kelapa dara start 30week,yg penting solat jangan tinggal...sy usaha jugak solat mcm biasa walau dah sarat...ni baby second doktor ckp besar jugk😗..harap Allah permudahakan urusan nk besalin mcm abg dia dulu....Aamiin

Hi mommy, sye tak ada gdm, Alhamdulillah anak first haritu. Tapi baby besar dekat 4kg.. Doc bagi choice nak operate atau normal.. Tapi kalau normal dia tak bagi jaminan.. Jadi sye fikirkan biar take risk kat saya, jadi i choose ceaser. Alhamdulillah baby selamat keluar, berat pon tak lari jauh, 3.89kg ☺️ In shaa Allah, Allah ada rancangan yang terbaik untuk kita kan..

1st baby sy masa last scan 3.2kg, keluar 3.5kg😂 alhamdulillah normal. Doc gunting sikit je. Jangan lupa belajar teknik pernafasan n teran kat youtube. Yang penting jangan keluar suara time teran, kalau ada bunyi tu maknanya salah cara meneran. Semoga selamat bersalin. Sy pon dah 36weeks untuk 2nd baby. Berat dah 2.9kg😆. Goodluck untuk semua mommies yang bakal bersalin🧡

12mo ago

anak sya keluar 3.86. beria belajar teknik teran last kena emergency vaccum sbb 12 jam ddk dlm LB jd mkn xde. tenaga nk teran pun sedih 🤣🤣🤣🤣