tolong bantu masalah sy

sy xtahu knp sjak sy mngdung sy asyk mnagis jaa ad yg xkena ap yg suami sy buat semua slah semua sy nk bebai nk mnagis nk mrah jea kja sy walaupun slh tu hnya mslh kcil..adkah ini normal bg org yg mngdung. sy risau kandungan sy trgegas ats kesedihan yg sy lalui..adkah semua ni ok utk bby...bantu sy???

24 Balas

Kuatkn smangat sis... Law dpt control emosi tu,even kadang2 susah😂mcm sya 1st baby luk asyik nangis je, kerap sgat gaduh ngan suami, apa yg sya nak x dturutkn siap lar emosi jdi x stabil airmata mengalir ja😅... Suami tegur ka apa memng emosi x trtahan... Hasil nya bila baby kuar jdi kuat mragam & nangis x tentu pasal... Siap bwa brubat sna sni... Siap kna ckp anak kna sawan tangis lgi... Mara x tentu psal... Maen sndri pon bole2 agresif ngan maenan.. Mgkin salah 1 sbb masa mngandung kuat sgat ikutkn emosi jer...

4y ago

Iya.. Sbb tu lar ibu hamil x bole stress2 atau trlampau ikut emosi... Nnt emosi anak atau hormon baby dlm kandungan ikut trganggu... Bila kuar jdi mcm tu.. Even masa baby kuar pon da... Kita kna jga emosi gak bkn stkat bole mroyan... Baby pon trasa gak... 4 scond prgnant ni mmng sboleh2 nya sya brabis jga emosi...law moody ama hsband pon sya bt dok no ja😂 Xmo mcm 1st baby... Kasian anak...

try kontrol perasaan sis tu .. kawal btol2 .. nanti effect kat baby time lahir .. kalau selalu sgt kalah dgn emosi , kesian kat baby time lahir nanti .. dia lahir pramatang .. kena jaga emosi btol2 .. tiap kali dtg nak nangis nak marah , ambik wudhuk , berzikir bnyak2 .. itu penting .. emosi kena jaga btol2 time pregnant .. kesian kat baby nanti , effect dia time dorg lahir nanti ..

4y ago

yea sis. terima kasih naa ats nasihat sis.

Org kata jgn ikutkan sgt emosi masa pregy..tapi mmg hakikat nya time pregy ni emosi kita mmg mcm tu ala2 manja mengada ngada skit🤣..sbb takut mempengaruhi baby nti..mcm ank jiran maknya ank bongsu manja skit2 nak nangis(tu dia sendiri yg cerita🤣)..dpt ank ppuan dua2 cengeng asyik nangis je😅

4y ago

yeaa sis...harap hilang laa emosi cm tu.

Bnyakkan zikir, doa, solat jgn tinggal, minta maaf dgn suami setiap mlm sebelum tiido... Insha allah, kemurungan dan kesedihan dpt dielakkan... Insha allah, Kalau kita ceria, bb pun ceria..kalau kita hepi,bb pun hepi,keluar nnt senyum ja memanjang.. 😄😉

4y ago

yeaa kak harap kita sama2 bersabar utk tempuh semua ni

Pembwakkn tu... Kwal emosi... Klo suami tgok jdkn pegjrn.. Dn jgn lyn sgt.. Awk kn pki bby dn dri awk... Lyn suami cm biasa.... Mkn minum.. Senyum je... Jgn lyn emosi tu... Sy pon cmtu jgk kdg... Nngis kjp je pstu buat tk thu jee... Mnglh je... T suami phm.

4y ago

baik sis. tq naa ats nasihat ni

Normal tu sis. Pembawakan.. Saya ni lagi lah, susah nak sedih. Jenis happy go lucky. So kalau tiba2 rasa nak menanges, saya bagitahu husband yg saya nak nanges pastu saya nanges la tipu2. Pastu baru rasa lega😅 Ntah ape pe'el pun saya tak faham hahahaha

4y ago

hahaha. mcm2 kn mngdung ni..jdkn kita plik2..sy pon heran knp laa sy ni mcm ni..

Normal... Itu emosi yg kita akn lalui waktu pregnant... Tpi jgn kerap, cuba kawal... Klau xnk nangis, sy saran kn bt lh pape aktiviti yg awk suka... Klau mcm sy suka tngok youtube sambil kunyah gula... Nnty sy leka , n sy x nangis..

4y ago

yeaa. tme kaseh na.sy akn cuba

Haha saya pula cepat rimas.. Lepas masak bau tumis.. Rimas.. Mandi... Tngok brg sepah pon rimas... Suami dekat gomol² pon saya rimas.. Yela pembawakan kot. Suami kene sabo jela.. Tak nagis x marah.. Tp rimas cm tu je..

4y ago

hehe..yea...harap kita lpas bersalin ni hlng prgai plik2 kn

Normal sis.. Mcm sye.. Asik sentap je.. Suami kne laa berthn dan sbar.. Bila pregy ni.. Hormon sensitive menjdi2.. Dlu first bby x mcm to.. Now seconds bby yg melampau sensitive nye.. Mybe sbb pregy bby gurl.. 😂

4y ago

yeaa..ooo bby girl cpt sentap kea..

Normal tp kna belajar kontrol emosi. Time pregnant ni kna tutup sblh mata and byk senyum. Sy time preg sy x tgk cite2 yg sedih or lagu mendayu2. Mmg tak tahan nk nangis. Sy byk tgk cite katun yg buat ketawa.

4y ago

yeaaa sis.tq naa