umur 16 thn boleh hamil x ?

Sy umur baru 16 thn . Sy dh bersuami dan sy ada keinginan untk hamil . Tpi boleh ke hamil pada usia ni ? Dan nak masok bersalin tu Kene ade surat kawin ke mcm mne ?

21 Balas

Anak ni amanah dik, ditanya di akhirat akn mkn pakai & didikannya. Nak ada anak bukanlah utk suka2 & utk hilangkan rasa sunyi shj. Tanya pd diri sendiri betul sudah sediakah? Jgn ikutkan kata-kata org. Klu adik masih mengharapkan pandangan org, maksudnya adik belum teguh pendirian hati & takut-takut sebenarnya. Dan ini yg ibu2 patut risaukan, kerana x nak ada istilah menyesal di kemudian hari. Adik boleh belajar ilmu keibubapaan dulu melalui buku, online utk persediaan mental. Adik bincang dgn suami, tanya betul2 adakah suami tahu akn tanggungjawabnya, kerana yg susah senangnya kalian berdualah yg akn menanggung. Utk ada anak, betul2 plan utk x susahkan family lagi (mak&ayah). Klu adik & suami mampu berdikari, dgn ada rumah sendiri itu ciri-ciri kesediaan yg baik. Menyewa pun x apa.. kerana nmpk suami adik mampu dr segi kewangan utk menyara adik & anak nanti. Betul sudah ready mental fizikal, xde masalah utk ada anak bila2 masa pun sebenarnya.

Iya dah boleh pregnant. Tapi make sure dah ready dari segi physical & mental tau. Sebelum anak keluar memang kita rasa macam “senang je ni, aku boleh handle”, tapi lepas anak keluar sebenarnya cabaran dia luar expectation kita. Jangan nanti bila dah bersalin, lepas tangan bagi anak suruh mak kita jaga sudah lah. Lepastu financial pon make sure dah stable. Besarkan anak sekarang ni mahal. Bila dah bersalin, awak kena ingat, dah tak boleh enjoy life keluar dengan kawan2 balik malam etc. Life awak akan fully commit pada anak & suami. Make sure suami pon jenis yang pikul tanggungjawab sebagai bapa. Surat kawin mesti kena ada. Orang yang dah 20 ke atas pon akan dimintak sijil nikah

Sya hamil leps kawin, msa tu 15 tahun...hamil muda xmslh tpi awk kne jga kndungan awk elok2, kdg2 bile jmpe dktr dy akn ckp mcm2 untk bgitau cara pnjagaan msa hamil muda...yela budk2 kn dktr tkot kite xpndai nk jga kndungan...☺️ But now sya dh 21 tahun, tgh hamil ank ketiga, smoga awk and baby awk sihat2 and baik2 jek...

4y ago

Haha, sya dlu kerajaan jek...nk buat mcm mne lgi, trpksa la pekak kn tlinga bila dorg membebel 🤭😅

Sis kena kuat dr segi mental n fizikal jika nk ada bby d usia muda..mmg sangat2 mencabar..atas penglaman sy dah ada bby d usia 20tahun mmg mencabar sgt2..x ada dlm dunia ni jaga ank senang sngt..mmg sgt2 mencabar..skg umur sy dah 29 ank dah 6 org lagi laaa mcm nak jadi harimau hari2..🤣🤣🤣

Kalau dah bersedia apa salah nya, tapi sy pelik why sis tanya kalau bersalin tu kena ada surat bagai, of course la kena ada, dahtu mcm mana awak nak settle surat menyurat anak awak, kalau dah kawin comfirm2 semua sjik nikah dah ada, tak perlu takut if semua lengkap! ☺️

4y ago

Tula.. Tertanya2 juga

Awalnya adik kahwin. Lebih baik adik sabar dulu dan baiki kehidupan dulu. Hidup selepas beranak memang berlainan. Jangan terburu-buru untuk bersama dengan suami. Atau suami adik masih juga mahu membuat hubungan intim ?

4y ago

Betul tu sis..kadang2 kita yg dah ada pengalaman ni..tahu pro n con dia kan..

Kena ready mental,fizikal n financial.ini ikut pnglaman sy sndiri.ada ank 1st umur baru nk masuk 25 tp ms tu masih belum ready...yelah zmn skrg x sama mcm zmn mak2 kita dulu.tp ikut sis jg.maybe sy ni jnis lmbt matang.

Kalau rasa dah cukup ilmu, bersedia utk jd seorang ibu, boleh la... tp sy rasa mcm muda sgt lg.. rezeki masing2, insyaAllah semoga dipermudahkan.

Insyaallah klu dh rezeki, ok ja tu sis.. Sy preggy ank first, umur 15, hsbn 26.. Skg 25, ank dh 5, alhamdullillah.. Ok ja😊

Sya kahwin umur 15 tahun tpi lma mengandung haha tapi syukur umur 19 tahun dh mengandung anak pertama Tpi msih rgu² lh tkt haha..