Pengalaman bersalin anak pertama

Sy suka sangat baca pengalaman ibu2 lain melahirkan baby.. i hope mama bolehlah kongsi2 kan cerita jg kat sini. This is my story back in 2020 anak pertama.. due date bersalin masa tu 16.07.2020, first trimester sy ada kat UK dgn suami, schedule balik MY on january ( balik sorang, suami tak ikut dia menetap n bekerja d sana) sepanjang kahwin on off on off sy akan stay 6 bulan and balik ..so that year i plan tak nak balik kosong at least nak pragnant masa balik MY. Alhamdulillah Allah makbulkan ... and Alhamdulillah jg sy sempat balik january tu sebelum first lock down. First trimester kat UK .. adalah alahan sikit tak boleh cium masakan mentua and totally loya bila terfikir makanan2 org putih ni pijak dapur pun nak tutup hidung. Tp sy xda muntah2 pula syukur.. ada beberapa hari tu rasa lapar sangat sebab bnyak tolak makanan.. hbis i bantai Maggie SEDAP tenga mlm selebihnya d hari yg lain makan buah2 je banyak. Dlm hati teringin nya nak makan Ayam penyet.. tp apa kn daya x ada.. busuk2 pun i masak bubur ayam letak halia bnyak2 je nyaman jg.. lepas tu layan Youtube tengok video org masak penyet and makanan kat MY. Saat tu memang da tak sabar sangat nak balik JANUARY.. Akhirnya sy balik hooray... transit kat singapore, kalau x silap kes covid baru 1-2 org .. penggunaan mask belum kena enforce.. Suami balik July nti waktu bersalin so all cool .. ( didnt knew pandemic is about to start..didnt knew that was my last visit to UK. Also the last for me and hubs to see each other before all the travelling restriction) sedih... My pragnancy journey went smooth despite Covid and all. It was a breeze ... i finally accept that my husband wouldnt be around bila anak lahir nti. Sepanjang tu sy sorang2 je ada jg family members tp they all pun sibuk dgn career masing2. Sy lebih selesa layan diri sendiri je. All my antenatal appointment pergi sorang.. masa tu tengok org2 sebelah semua berpasang pasangan so happy i pun tumpang happy sekali. Setiap kali visit jumpa doc. memang i happy sebab hosp. Ni dekat dgn kopitiam i bole breakfast and ada kedai2 baby. July pun tiba .. 4th july mlm tu i mimpi i da gave birth to a baby dia keluar smooth je mcm air no hurt or pain. so cute and healty. Then i terbangun... it was around 2am, start rasa sakit perut macam senggugut.. pergi poo2 ada bloody show sikit kat panty..tp i tak risau lg.. so i layan sakit perut sambil whatsapp husband kat phone update dia all moment. I gi dapur keluarkan frozen chicken kononnya nak masak bubur ayam, incase i beranak hari ni better makan dulu get ready. i ambil la jg akar fatima beli kat shopee rendam nak buat minum. Kebetulan kawan kakak baru lepas bersalin masa tu di permudahkan sangat sebab minum air akar fatima so dia suggest i consume a bit when contraction start. I tak minum lagi .. rendam je dulu. At 5am contraction still ada tp bareable i sambung tidur. Bgun2 je ... da hilang contraction tu. It was a false one...hari tu sempat kluar makan tenga hari dengan kakak. Malam pukul 10am sakit perut lagi tp i bawa tidur.. 5th july ... 1 am i terbagun this time sakit tu makin kuat dan kerap .. so i decided that it was time to go to the hosp. I pun bersiap2.. Nasib kakak yg sorang lg tak tido. Minta dia drive i ke goverment hosp. She drop me at the emergency and cari parking. Dengan sakit yg masih bole di bawa jln tu i pun register..serah buku clinic kat nurse. Tell her about my contraction and the bloody show. Air selusuh yg i bawa kena suruh buang tak bole minum kuang..kuang..kuang...i was being put in the observation area.. tak lama mcm tu doc. Lelaki datang nak buat VE. i sempat request nak lady doc. And shukur it was granted. Lepas check rupanya i da 4cm dilated .. alhamdulillah. In my mind ... kalau bukaan setiap jam 1cm meaning busuk2 pun dalam pukul 9am i mesti da beranak yayyy... anda silap.. tak semestinya sayang.. lgi ni anak pertama. Doc. Informed that they will warded me from that moment on. I proceed to text my sister thats been waiting in the parking lot.. kesian dia mesti ngantuk.. i ask her to go home first and sleep. Sempat jg pesan org d rumah doa2 kan sy .. i know they all still sleeping. At 7am .. my eldest sister ( sy ada 3 orang kakak yg belum kahwin and sorang adik perempuan we all live together with my mom) check in for duty Shes a nurse at wad bersalin ..lucky me.. she took care of me. Sambil layan contraction ... i baring je sepanjang2 pagi tu sehingga la labour room is ready .. they moved me there pasang CTG .. da pukul 9am i think masa tu bukaan baru 5-6cm ... huhu long way to go. Kakak tanya if i nak ubat tahan sakit .. ada tiga jenis tp dia suggest ambil Gas entenox je paling selamat. Sebab epidural is a bit too extreme for normal birth and the other one mcm boleh buat baby tidur ... tiap kali contraction memang sakit, i stare at the machine, when the reading almost peeks out i sedut entenox gas tu sedalam2 nya .. haaa pastu layan dia punya sakit sambil di buai2 kemamaian... dan begitu la seterusnya. Masa tu I cuba untuk kekal positive cuba untuk senyum dengan doc. Pelatih yg observe tu tat kala sakit.. doc. pula yg stress sebab bacaan degupan baby selalu lari je x dapat baca .. dek kerana sy bergerak2 time contraction.. Tepat 12.59pm .. bukaan almost 10cm doc. Cuba suruh sy push .. first push x kluar.. second push i stop, tarik nafas panjang2 and time contraction nak naik sampai sakit yg teratas tu i push lg .. tiba2 rasa kena gunting.. instantly i blurted "what are you doing?"sempat lg Kat nurse tu dia pun terkedu2 jawab buka sikit supaya senang puan.. i pun okay kan je maka keluar la anak lelaki pertama saya. Alhamdulillah... Doc. And nurse yg ada kat bilik tu agak cemas jg bila i pause ambil nafas..sebab dorang ingat i letih nak stop. Sebenarnya x pun you just need to listen to your body .. let the nurses be the guide but dont let them dictate when is when to push... we take control. Akhirnya Semua selamat dan bergembira la .. shukur pertarungan da selesai. Sebelum nak jahit balik, agak sakit jg bila nurse tekan2 perut guna lengan dia x nak bgi ada darah beku tertinggal .. tahan je juga.. yg penting my baby boy da ada kat pangkuan benda lain i da tak hiraukan..(hello sayang mama..) untill la sy selamat di jahit. Dalam kol 4pm macam tu i dipindahkan ke wad lepas bersalin. Waaa rasa indah nya perut da kosong dan ringan. Pelik energy masih kuat ..tak rasa lapar .. kenyang tenung baby je. Air susu pula x da, dlm hati kesiannya anak mesti lapar apa lgi tenga mlm nti.... shukur ada kawan kakak seludupkan susu formula dlm botol glass and bgi sringe sekali. I pun simpan untuk bekalan. Tengok kanan kiri bilik wad start di huni oleh mama2 yg lain .. earlier i was totally alone now da ada teman rasa seronoknya.. pasti dorang ada cerita sendri .. emm also i was observing who's having no milk supply so i can share my milk formula.. sayang kot nak buang baby minum one table spoon je. Baik share. .. tp takde pon semuanya di kurniakan air susu yg melimpa ruah..again what a beutiful creation god made us...perfect in every way. Next day discharge and start berpantang.. balik rumah everyone is waiting heyyy we got a new baby in the house! That was my story of my journey becoming first time mom .. next month july my son will turn 2.. tinggal less than 2 weeks no big celebration sebab i rasa adik dia dlm perut ni nak keluar da. Semua bidan yg urut sy predict baby keluar awal. We save that for another story.. as of today i am 35 weeks 5days pragnant to a baby girl.. doa kan segalanya di permudahkan. I am hoping to be surrounded by angels in human form again during my labour just like before... InshaAllahh .. minta baik2 pasti akan dapat yang baik2..

Pengalaman bersalin anak pertama
2 Balas

Hi mommy. Such a cute baby 😍 Eh sama lah bersalin tahun 2020. Rasa grateful sangat time tu covid belum berleluasa. Sebab niat memang nak suami teman masa LR. Anak pertama semua benda tak tahu. Saya bersalin induce mula² doc tanya nak czer saya dah bertarung sakit maka harung jela normal. Alhamdulillah dipermudahkan. Tapi masa lepas bersalin anak pula kena jaundice lama. Memang struggle lepas bersalin kena bangun 2 jam sekali. Dengan anak susah nak latching. Memang mencabar. Alhamdulillah Allah mudahkan dengan mak yang banyak menolong juga. Dia pun hairan saya banyak kali kena bengkak susu sebab dia pernah kena cuma tak teruk sakit macam saya. Walau apa pun moga dipermudahkan ya bersalin 💪🏻

2y ago

Ya sangat. Kalau suami takda memang susah juga saya. Hikmah Allah beri covid juga suami dapat cuti hehe tapi tulah kena beware lah virus banyak kan.

Seronoknya bacaa ur experience Soo positive semuanyaa Buat jd xsabar nk push nanti🤭 Im also 35weeks Baby 1st Hehe Thank you for sharingg 😘😘😘

2y ago

i pray for the best experiance for you ..good luck mama!