Malas nau nak makan

Hi mommies. Ada tak sesiapa yg macam sy malas sangat nak makan. Lapar tu memang lapar tp dia punya malas nak makan tu mengalahkan rasa lapar tu. Suami dah bising sbb selalu sangat berlapar. Kesian jugak kat baby tp ntah laa susah nau nak lawan rasa malas nak makan. Btw sy baru 9 minggu and my first time pregnant

18 Balas

Kalau mcm tu kena cari makanan yg sesuai d tekak sis.. Mcm sy ni juga sbb sy pun skrg mcm sis. Betul malas makan tp lapar jg. Masa tu masi 6 minggu smpai skrg dh 7 minggu. Tapi lama kelamaan rasa berangin terus perut sy. Jadi sy makan saja apa yg lalu d tekak sy. Sy sarankan makanan yg bersup or ciken wing kfc 🔥🔥🔥dan ada rasa pehhh paduu mcm tu. Bukan pedas sgt tapi mengancam rasa tu.. Hehehe.. Eh post ni bila lagi dh lama atau baru? 😂😂

3y ago

😂😂😂

Saya pun tak ada selera nak makan & rasa malas nak makan..saya baru nak masuk 6weeks😅 berat dah turun sekilo da dari berat badan biasa..sehari makan 2senduk nasi je,tu pun makan dalam keadaan terpaksa (kadang tak habis pun) memang lain betul perubahan sebelum & selepas ngandung ni..hihi..tapi saya ada paksa jugak kunyah biskut oats 2/3 keping bfast & minum susu.. #1stpregnancy

samala saya dlu anak first n anak kedua ni pun xselera langsung nak makan....makan ja habis keluar balik.....last2 3 bulan saya kurang makan saya mnum susu ja bila lapar sampai kenyang....makan buah apel hijau suka yg masam2..... roti oat tu trpaksa ja makan.....susu lazz kurma saya minum sampai kenyang n hb pun cantik jew sbb susu kambing mmg elok untuk hb....

sama laa sis 😂 lapar tuu memang lapar sebenarnya ,tapi tuu laa bilaa sampai sudah d tekak nasi segumpal pun rasa endak boleh habis .mahu muntah jak terus .saya makan pun pakai niat segala 😅 dalam hati ,makan sikit jak untuk makan ubat sebab kesian dekat baby hahaha sampai orang rumah saya membebel .gara gara saya malas makan 😅

3y ago

hahahaha etuu laa 🤣

saya pun tak ada selera nk makan.. saya bru msuk 5weeks.. tp sikit rase nk mkn to tk de tp perut nye kelua mcm2x jenis lagu.. btol2x rase nk mkn tgh hri je pg dtg mlm rase mlas sngt.. tp tk de muntah pon... cume tekak tk de selera nk mkn.. tknpe ke mcm to

3y ago

klau sy hari tu sy makan jajan. cth mcm coklat. sbb dia boleh bg tenaga jugak. cuma tu laa dia manis

sy start dgr heartbeat time 7wks, mmg slera mkn bkurg.. sy hnya mkn buah.. dktor ckp as long as baby mmbsr, ok juga kalo x mkn nasi.. yg penting mkn buah ja.. skg sy 12wks, alhamdulillah baby sihat n cpt mmbsr..

3y ago

alhamdulillah. semoga mommy dgn baby sihat selalu

sy dlu mcm tu . smpai asyik kne marah dgb husband . lgpun masa tu mual wlupun xmuntah . skrg baby da besar , segala mcm benda nak sumbat je dlm mulut ni . tp nasib baik cpt keyang sbb mmpat da perut ni agkny .

3y ago

sma dgn sy sis. mual tp tak muntah. mmg hari2 husb cuci telinga. sbb lauk pauk dgn nasi yg dia tngk sblum pegi kerja sma jugak dgn dia balik kerja😂

Sy pun sama, pagi2 jrg makan... Kdng tgh hari ke ptg baru mkn... Busy sgt kdng lupa nk mkn... Tp mlm2 mmg nk mengunyah je... Tgh2 mlm pun blh bgn masak mee, makan nasi... Sampai naik 3kg sbln..

3y ago

kalau bab bngun tngh malam tu sama laa kita. lagi2 klau tak dinner just makan time petang mcm tu. kol2 kol3 mmg dah korek periuk dah😂😂

hai mommy. kena jugak makan. jangan sampai perut kosong dan berlapar. kalau malasssssss sangat, fikir anak je tauuu. saya pun selalu malass sgt sampai menangis suami suruh makan 😂

3y ago

sis suami smpai ngis dgn sy boleh cair taik telinga mendengar suami bebel hari2😅 ap pun thank you sis😘

Samalah kita sis.. 😶 makan apa pun semua x sesuai d tekak.. tapi lapar dia tu lain macam 🥲 tapi kalau dah makan, kjp lg habis keluar muntah balik..

3y ago

sy sekali jaa muntah yg keluar semua isi perut. yg lain muntah angin jaa. tp muntah angin lagi sakit drpd muntah yg kluar isi perut. perit dia kat tekak tu xthu nak ckap mcm mna