Asid Folic

Sy sudah 16 weeks. Kawan saya suruh makan asid folic tu.. Baik untuk baby. Jadi perlu ke saya makan. Sbb sy baca lain dekat google kata orang, lain jugak. Ada yang makan ke asid folic tu semasa mengandung sekarang..?

102 Balas

Dose untuk ibu mengandung tinggi skit dari yang ini..saya penah beli di klinik swasta lepas checkup positif mengandung.. Yang ini sesuai untuk merancang untuk mengandung..

Tak buat buku pink lg ke sis.. 12minggu ke bwh dh kena ada buku pink tau.. kalau dh ada buku pink, for sure tau nk kena makan ubat apa.. sbb misi akan bg setiap kali check up..

5y ago

Ohhh.. kwn awk tk fhm tuu.. awk bgtau dia, dlm zincofer tu dh ada folic acid.. tk perlu dh nk mkn lagi yg lain.. nnti overdose plak 😅

asid folic wajib makan terutama awal² kehamilan utk pmbentukan bayi... sy nurse bg obimin.. bila dh 7 bln ke ats sy mkn selang sehari je.alhamdulillah HB still ok.

Skrg nie kk supply vitamin apa utk sis? Kalau mcm maltofer / iberet / zincofer / ubat 4 serangkai, sis xperlu ambil folic acid sbb dlm tu dh complete smua..

5y ago

Yup.. obimin, iberet, zincofer & maltofer semua ada folic acid didalamnya..

setahu sy kan acid folid diperlukan 5g per day untuk penumbuhan baik bagi bayi .. klau apeton tu ckup 5g ok je.. ada org ckp apeton tu tak ckup 5g ..

Sya pon 7 weeks.. N doc juga beri sya folic acd utk kuatkan tulang baby.. Even sya bru scan hri tu, xnmpk lagi baby nya 😅.. Bru nampk kantungnye..

Boleh je consume acid folic sbb sye pon tgh pregnant anak pertama tp still amik acid folid. Doctor pon saran kn untuk teruskan amik acid folic

Dari awl kandungan lg sis kne mkn pnting..sptutnye klo da bkak buku nurse n dr akn ksik skli asid folid,iron tablet n b complex,sis x dpt ke?

5y ago

Sy biase mkn acid folid n c complex slepas srpan,yg iron tablet tu bgn tdo sy mkn means sblum srapan,sng spy x lupa..mkn 1 pil stiap ubt tu..klo mse srapan tu sy ade minum air bersusu mcm milo sy akn jrakkn 2-3 jam lps tu bru mkn acid folid n b comlex

Dos 400mcg/0.4mg sampai 5mg boleh sis 😊 bezanya, dekat klinik krjaan, dorg bagi 5mg terus utk intake folic acid yg optimum..

W.A.J.I.B makan if sis sygkan baby😊 if sis xnk baby kene spina bifida,kecacatan and etc. Acid folic xbuat baby besar,so makan ye.

5y ago

Hehhee.. Terima kasih semua... Sy makan zincofer sajaa. Sbb nurse dan yang lain ckp zincofer sudah ada semua.... 🤪