Normal ke baby 24 weeks kurang bergerak , selalunya rasa byk kali

Sy start rasa baby gerak dlm 20 weeks mcm tu, then kita tahu bila baby gerak byk n time dia tak gerak . But dari smlm terasa mcm dia kurang bergerak time dia selalu gerak . its normal ? #firstmom #firstbaby

12 Balas

sama, saya 24weeks. rasa normal tu. As long dalam sehari rasa dia bergerak/tendang. Sebab ruang dalam rahim masih besar, maybe dia gerak ja. kita tak perasan. Tp mmg, bby saya boleh kata aktif setiap pg, ptg & malam. ada masa masa tertentu. bila dia tak gerak saya risau juga. Kadang boleh jadi kita makan lewat/ kita penat. dia pun penat/ tido je tak bergerak. Saya buat detail scan semalam, Mmg bby aktif je dalam perut. time scan tu, Ada rasa kicking dia, ada masa tak rasa pun tapi nampak dia aktif ja dalam scan tu, dok tak diam.

Kat dalam tu masih luas lg, boleh jadi baby gerak dlm tu tp kita tak rasa sgt atau kita tak perasan. Ada sebab kenapa start kira gerak kat buku pink tu masa 28w, sebab ni la rahim kita masih luas. Tp klu rasa x sedap hati boleh je pegi hosp atau klinik swasta minta cek, tp selalunya mmg dr x layan sgt kes mcm ni sbb mcm yg kita ckp baby masih bnyk ruang kat dlm tu.. Tp xsalah untuk pegi minta cek.

Kadang 24w tu sbab masi kecik lagi dia tu. maybe ade je gerak cuma tak perasan. Saya dlu camtu juga kadang ade hari tak rasa sngat gerak, ade hari rasa active. Tp pg scan elok je dia kat dlam active. Kalau sis was2 try pg scan kat swasta.

sy 24week semalam pergi PAC baby sebelum ni kuat gerak tiba2 senyap MCM takde gerak langsung rupanya dia tidur lama sangat2 kena infection sy kencing kotor doctor bagi ubat antibiotik alhamdulillah hari ni gerak elok dah

sy rase bby tendang mase hujung 24 week..skrg 27 week aktif mlm kol10 rapat ke subuh sbb tau mak dia keje shift kot hehe😂😂..kdg tu bby tendang je cuma sis xrase sbb byk ruang lg kt dlm lgpun bby kecik lg

6mo ago

eh silap 22 week rase bby tendang

Hehe kdg2 sis dia gerak je mgkin kite busy tlpas pndg..xpun time kite tdo dia gerak2.. 24w dia kecik lg mybe xterbgun dri tdo la xrse mne..sbb sy perasan sy tbgun msti dia gerak2 dlm kol 2 kol 4 pgi..

Normal sebab tu fetal kick dikira time 28w. Tp kalau baby tak gerak langsung & mommy pun instinct semacam je boleh g scan kt swasta. Kalau ke pac takut nurse suruh balik pula 🌚

Normal sbb dia kecik lg.. tapi kalau mommy risau, blh g scan dekat klinik swasta.. atleast kurang sikit rasa risau tu..atau blh cuba minum/mkn benda manis..

Sis boleh pergi hosp kalau was was. Pastikan minum air banyak. InshaAllah baby baik baik saja. Nanti lama lama makin rasa pergerakan. Sabar je sis ❤️

pernah ada pgalaman ank pertama dulu..24w dlm 1hari tu dlm 2-3kali je rasa halus2 je.. trus g hospital duk wad 2mlm,nurse doc pntau pgerakan bby