Smua tak kena di mata mak mertua 😭

Sy slalu terasa dgn mak mertua sy. Sy bkn duduk dgn dia pun tpi balik kdang2. Apa sy beli utk anak sy mesti mak mertua sy akn ckap ada yg lebih baik. Klau sekadar cadangan je x pe tpi dia agak memaksa. Car seat, stroller sy belikn slalu jadi issue. dia kta sy beli yg tak elok , anak tak selesa, mahal la. dia boleh cari yg lgi elok. klu skali dua dia ckap x pe tpi ni berkali kali. setiap kali jmpa mesti kna knapa tak beli ni tak beli tu. Dia tak puas hti tu sampai dia pegi cri second hand punya car seat dan paksa utk guna yg tu. bkn tu saja bnda2 kecik mcm lotion atau sabun sy beli kt anak pun smua x elok. kna ikut smua cadangan dia.. bila dengar bnyk kali cmtu sy rsa mcm sy ni tak dihargai..sy tgh struggle utk menyusaikan diri jga anak first sy. tak pernah pun dia puji apa sy buat.. jdi sy stress atau sy ni terlalu sensitif tak thu la.

21 Balas

Kalau malas komunikasi, suruh je dia beli. Awk suka, awak ambik. Kalau tak suka, jual balik 😂 Tapi, sy lebih sarankan komunikasi lah sis. Memang ckp je senang, tapi kita kena hadap lah, sebabnya tak elok makan hati sis. Tak sihat untuk mental awk.

awk iya2kn je sis..xpya buat ..org tua2 ni mmmng mcm tu..sy biasa klw MIL ada bunyi apa2 xpuas hati sy pas ke husb..tau diam ye la dy bebel2 ank dy jgk yg buat..tpi sbnrnya ay buat sja je,jadikn husb sbgai perisai gitu😅husb ok je husb yg ajr

2mo ago

haha same. kalau MIL bunyi apa2 yg tak berapa best, saya kata je anak dia yg ajar 😝

Sabar sis.. Sentiasa reply "yela" sambil buat muka kering.. Jangan kutip apa yg dia cakap masuk kepala.. Dan teruskan kehidupan sis macam biasa.. Bab perlu bertegas sila bertegas tauu.. Jangan lembut sangat.

jangan stress. orang tua akan nak menang sahaja. sabar dan cari jalan penyelesaian.. kurangkan balik kalau buat lagi tak selesa.. semoga dipermudahkan segalanya dan happy2 je disamping keluarga

Buat tk tahu je jauhkam diri dari org mcm ni, bgthu yg suami yg awk tk selesa jmpa MIL, benda tk salah pon kalau ikut islam sbb mak mertua mcm gampang.

ada 2 cadangan kt sni.. 1) Good: Tiap kali blek kg, awak amek hti mntua, bli kan ape2 buah tgn.. 2) Bad: x yah blek dah

sama dgn sy sis itu x kena ini x kne sy ckp dgn suami jgn smpai sy bukak mlut suami ckp ..ap yg sy x puas hati jwap je

xyah peduli lah mil mcmtu.. bukan dia yang jaga pun.. bincang dgn husband

Wt palautaoo jela sis.. wtpe nak dgr cakap dia.

Kat sini letaknya peranan suami.