Susu meleleh

Hi. Sy skrng dah 35 hari berpantang. Bila menyusukan ank mesti breast sblah keluar susu jgk. And bila tak menyusu kerap sgt meleleh susu tetiba. Smpai bila ye susu meleleh keluar ni??

14 Balas

susu meleleh tu normal tp bkn tanda susu banyak. tadah je pakai milk collector yg jenis bulat blh letak je dlm bra. kalau mommy selalu biasakan tak menyusu kerap gap berjam2 lagi cepat tak meleleh, dan lagi cepat susu kering. terutama malam, rugi kalau skip bf baby. kita takmau mcm tu tau mommy. sekarang waktu susu regulate ikut keperluan baby. susu kena keluar 2 3 jam sekali.. wajib.. susah kalau kena bengkak susu. sakit tau.. awak kerja tak nanti? if kerja laagi kena jaga waktu susu dikeluarkan dr badan.

kita panggil let down reflex. fasa susu badan tengah menyesuai utk mengikut demand baby minum. lama2 akan berkurang bila baby meningkat usia. start 3bulan ke atas usia baby. beli milk collector. susu yg keluar tu awak boleh tadah dn simpan.incase kena tinggal baby ada hal kecemasan, awak ada stock susu utk dipakai

tgh pantang mmg mcm tu awak... kita akan bz dgn breast kite. haha. susu tetiba leaking la pastu 2 3 jam dah bengkak.. klu mcm sy baby da nk msuk 3 bulan mcm tu baru breast slow2 xde leaking pstu bengkak pn dah hilang..lgpn susu badan sy pn makin kurang tp still breastfeed lg selagi ade kan... lain org lain die pye situasi..

Macam saya .. time pantang bruu je salin anak da mula cari puting .. air tetek kalau mndiii .. ni anak nk 3 bulan rajin saya buat stock sehari dapat laa 13oz .. org ckp bergntung pada pemikiran ibu tuu ..

salam anak sy 3 bulan 14hr anak sy ada cirit birit minum sus terus berak minum air terus berak dah jumpa doktor .... doktor bagi ubat garam sahaja sy dah bgi still ada cirit birit ....mcm mne ea nk baik kn

9mo ago

Anak awk umur 3 bulan minum air apa? Baby start umur 6 bulan baru minum air kosong. Ank awk minum susu fm atau susu badan? Kalau susu badan teruskan je menyusu. Kalau susu fm mungkin kena tukar susu takut susu yg dia minum tak sesuai dgn dia. Cara bancuhan susu juga kena betul.

Normal kalau susukan bayi belah kanan,sebelah keluar kiri keluar,biasa kalau anak saya time susu badan saya letak lampin atau tuala utk jaga jaga sebab air susu keluar sebelah

10mo ago

Yer betul,saya pernah buat camtu juga.Sebab rasa syg sgt kalau susu terbuang

Itu nme dia let down reflex mmg cmtu..kalo baby kerap menyusu maka kerap la begitu..tp makin lama akn berkurang ikut tumbesaran bayi

Tadah milk collector sis.. sayang susu keluar banyak.. tak tahu nk cakap tp selagi mana demand ada mmg lama melimpah dia..

pakai milk collector. kalau rasa macam banyak sangat asik meleleh je perah je lah pakai tangan pun boleh

Tandem dengan milk collector sis, nanti makin besar baby, pengeluaran susu tu akan ikut demand baby..