Terlalu down dgn mslh preg

Sy skrg hamil ank first. 16w skrg. Tp start dr bukak buku mcm2 mslh kshtn sy sngkut. Kerap jupe doctor slps checkup dgn misi. Antara mslh sy 1.ibu underweight (bmi 15). Brt sgt ringn. 34kg tnggi 150. Sjnis mmg kecik dan kurus sjk azali. Mnunggu jupe pkr o&g 28w nnt. Dh refer pkr pmknn 2.sngkut kncg mnis ms first minum air gula. Agk tggi rsult 11.9..cuma skrg on diet. Bsp sbln sekali stkt ni. Sy brhati2 nk mkn ssuatu tp sy prlu mkn byk utk naikkn brt. Buntu sgt. 3. Nadi trlalu lju (12+ - 13+). Ambk drh utk tyroid tp -ve. Mnunggu utk jupe pkr jntung. Mmg slalu bdbr tiap kali checkup sbb sy takut sgt ade mslh ln pulak yg muncul. 4. Hb drop dr 11.5 ke 10.7.. 5. Urin slalu ade ketone wlpn sy mnum air byk. Slalu kene repeat urin. Sy terlalu risau akn keadaan bdn sy akn efect my baby. Sy slalu mikir mslh ni. Kdg sy rs sy sorg je yg brmslh sgt smpai sy sgn slalu sgt kene refer doc. Sy sgt low konfiden dgn kdaan fizikal sy yg trlalu kurus. Dn sy sgt malu klau misi slalu tgur 'kurusnya awk,ringannya awk' stiap kali checkup utk brt. Itu mmbuatkn sy sgt tak brsmngt stiap kli checkup. Sy terasa nk enjoy moment smasa preg ni tp sy tak enjoy. Sy skdr melalui preg tnpa prasaan. Wlpn sy tahu akn efect pd baby. Tp sy sngat down....

17 Balas

sis jangan terlampau down tau.. tak baik untuk sis dan juga kandungan. ok saya cuba share pendapat saya ya. 1. sis ambil supplement, vitamin c dan magnesium. kedua dua ni penting untuk membantu penyerapan zat nutrisi untuk sis dan juga janin. 2. Sis cuba banyak kan pengambilan protein. dalam ikan ada, telur ada.. tak kisah mana mana. yang penting sehari cuba cukupkan protein 100-120g protein. Protein untuk membantu produce darah dan juga untuk perkembangan janin awak. 3. kalau sis takut makan nasi sebab takut gula tinggi, sis cubalah tukar dengan quinoa ataupun barli. 4. sebenarnya terlampau diet sampai menyekat pengambilan nutrisi sebab takut gula naik pun kurang baik jugak. sebab dari mana janin nak dapat bekalan zat melainkan dari makanan yang ibu makan. Jadi sebenarnya, awak ambil saja tapi ambil manisan yang asli macam dari buah, madu pun sepatutnya boleh tapi berpada. pasal madu tu saya share kat bawah cara ambil. 5. Berhenti makan proses food kalau awak ada sentuh. Makanan proses mcm kentang, hotdog, nuget. sebab apa.. yang ni jelas2 kurang makanan kurg baik untuk janin. tambahan, roti pun kurg baik ambil banyak sebab dia dari tepung.dan tepung pun boleh sebab naik gula dalam darah. 6. awak ambil la minyak kelapa dara 2-3 sudu makan setiap hari. bersama minyak zaitun jugak. ambil setiap pagi. 7. haa.. kat sini saya nak cakap pasal madu, cuba awak campurkan madu sekali dengan cuka epal dalam air suam yang berisipadu 650ml. 8. makanan untuk kudap²an tu cuba awak gantikan makanan yang tk sihat tu dengan kekacang macam pistachio ka, almond, gajus, mixseed. 9. Makan juga dengan buah kering, macam buah aprikot, kismis, kurma. tapi jangan ambil kuantiti yang banyak la.. cukup sekadar 1-3biji ja.. 10. Setiap hari buat la sekali green juice. green juice paling elok dibuat oleh ibu hamil. 11. kena rajinkan diri sikit bergerak.. buat exercise ringan² macam senaman pelvic floor ka.. yang penting ada juga pergerakan. sekurang2nya awak rasa berpeluh. mungkin cukup tu je kot dulu. yang yu ja saya ingat.. kalau awak ada apa rasa nak tanya, boleh whatsapp saya http://www.wasap.my/60173703369 Cuba awak join seminar ni, mana tahu dapat jugak serba sedikit ilmu kehamilan. sekurang2nya dapat tambah ilmu kehamilan. Ni link dia >> https://bit.ly/3zzb7px Semoga dipermudahkan segala urusan kehamilan buat awak dan ibu ibu di dalam ni. 🤲🏻

sy pulak ada asthma dgn hb low.. skrg dh 30weeks.. 2 minggu sekali temujanji klinik, pernah kena warded sbb asthma.. doc cucuk kiri kanan cari urat x jumpa.. bila dh jumpa urat dpt masuk antibiotics apa semua tgn pulak bengkak sampai nangis2 x tahan sakit bila nurse masukkn antibiotics.. since 2nd trimester asyik keluar masuk hospital je 😆 berat ppulak naik mendadak terpaksa minum air gula sbb bmi lebih 26.. umur baru 23 patut xyah minum air gula.. byk ujian sy dari awal pregnant sampai skrg.. mmg xrasa enjoy langsung tp bila rasa baby kicks sy happy sgt 🥰 sbb sy sllu stress & down doc ckp sy ada chance utk lahirkn baby prem 😌 sy takot sgt sbb ni anak sulung.. apa pon sy sllu cuba utk positif & fikir anak ni anugerah amanah Allah utk kita jaga elok2.. be strong dear 😘 kita mommy yg hebat in shaa allah

3y ago

allahuakbar. sy ingt sy sgt brmslh sbb sekeliling sy yg preg takde mslh ape2. sy doakn urusan awk dipermudahkan. insyaallah. doakn sy jugak ye.

Hye awak, saya rasa setiap bakal ibu akan melalui stress/dugaan yg berbeza. Saya pun sebenarnya mula mula tak enjoy dgn pregnancy saya. sbb saya ada Bicornuate uteres ( 2 rahim) setiap kali jumpa doc mesti doc akan bgtau saya ada risiko keguguran . Setiap minggu mesti saya doa supaya baby saya boleh bertahan smpai la full term pregnancy. Saya tak rasa enjoy dgn pregnancy, nak beli barang pun takut takut, tak bgtahu kawan kawan /sedara mara sbb taknak diorang letakkan harapan. Anyway, apa yg buat saya kuat adalah dengan quote" Bila Tuhan bagi kte rezeki anak, kte jaga dengan baik, bila tuhan nak tarik balik kte kena redha" itu kata kata semangat saya tiap hari. Saya nak awak kuat juga. Besar pahala awak sbb awak sanggup berkorban untuk baby. Semoga urusan awak dipermudahkan.

3y ago

Bagusnya awak . moga kita semua berjaya harungi journey ni .

hye sis.. sbnrnye bkn sis sorg je, ramai yg alami masalah kesihatan semasa Hamil.. mcm sy pn Ada dugaannye juga.. Hb low around 10 Jap naik jap turun.. sangkut gdm masa 2nd trimester.. keraplh ke kk wat BSP, suami plak kerap amik cuti sbb nk bwk sy ke kk.. Rasa sedihh dan frust gak masa ni tp kuat demi anak.. suami pn bertahan sbb kami tggu 10 tahun nk dpt zuriat, 2x gugur thn lps.. so anggp ni pnglaman Indah.. dugaan lg bile doc gtau uri kt bwh (placenta previa type 3).. skrg dh 34w dan kene warded awal smpai bersalin nnti.. tp syukur sbb sy xprnh bleeding lg wat masa ni.. sedih mmg sedih tp sy yakin setiap kesulitan pasti akan ada kemudahan dan kesenangan dihujungnya.. mana tau Allah mudahkn urusan bersalin kita nnti.. positif ya sis.. moga dipermudhkn urusan sis dan semua bakal2 ibu nnti

i feel you sis . sy pun jenis bdn kurus ..cuma masalah sy skrg ni sngkut gdm , tiap bulan kne cek bsp ..bru sekali minum air gula ..risau klau kne kli kedua .. lps tu appt bulan lepas berat naik mendadak sbb mkn tk beringat ..trus doc suruh amik tekanan drh selang sehari . lps tu kne kencing kotor pulak , sikit jla .. tu pun da buat sy risau ..sy nk kte enjoy mse pregnancy ni ..enjoy la jgk .. kdg2 ad jgk risau pd baby , yla sbb ad gdm kan .. risau sngt beri effect pd baby .. tp sy kekal positif je ..mkn ap sy nk ..tp sy had kan la ..bnda yg sy was2 atau tkut nk mkn sy tk mkn..sy pling susah nk mkn buah ..klau syur ok lg..sbb suka ulam2man . jd sy bnykkan minum susu je . sis jgn stress sngt .. kne fikir jgk pasal baby .. kesian kt baby .. semoga dpermudahkan segala urusan kita ye sis ..insyaallah.

3y ago

hrp kita sama2 kuat dn redha dgn ujian. terima ksh sudi bg kata smngt dn share mslh sm2.

awk jgn stress xelok utk bby.. pikir positif selalu.. jgn risau ramai yg byk sangkut masalah mcm awak.. mcm sy overweight, gdm on diet dh start ambil ubat metformin pun.. , hb low 10.3 tiap bulan jumpa mo, kena refer pakar.. setiap bulan ada je kena buat test.. ecg la, pap smear la.. minggu depan kena ambil darah lg untuk check buah pinggang.. sekarang dh masuk 7 bulan every 2 weeks kena ambil darah.. tp sy positif je.. sb sy percaya emosi ibu mempengaruhi tingkah laku anak dlm kandungan bila dia kluar nnti..sis pun sama.. kena positif.. enjoy pregnancy..

3y ago

insyaallah. sy trlalu leka sbb fkir sy je yg ade mslh. rupanya tak. moga kita sama2 dpt harungi smua ujian ni. moga urusan kita dipermudahkn. terima kasih ats smngt awk.

don’t stress as it will influence everything including your hormones. banyakkan makan protein. beras maybe boleh tukar if kencing manis to brown sugar or basmathi. i used to underweight during my second pregnancy, so i changed chicken to red meat most of it 😅. u need to relax and calm . jgn pk sgt k. i dulu berat 38-40kg while my height is 169cm! mmg org panggil bini popeye 😂 nak beranak pun org ingat baru 4-5 bulan masa first one. tapi good thing dlm pantang 2 minggu dah get back to shape. second mmg i changed my diet. take care darling 💖

3y ago

rasa terharu bila sis bg smngat. tp sy tetap tak boleh lari dr terlalu fkir psl mslh ln. sy risau sgt2.sy rs bdn sy tak sihat sgt utk preg. next week checkup dan sy brhrp minggu ni tak bjln terlalu cpt sbb sy taknak hadap apa2 mslh lg 😢

jgan terlalu stress sis..bila stress pun mgkin boleh ganggu perkembangan baby jgak..bila nk checkup tarik nafas hembus, relaxkan diri dulu..doa dalam haty supaya Allah kurniakan kesihatan mental dan fizikal sis n anak sis..setiap kali sy checkup automatic benda tu la yg sy buat..sy dulu stress berat dok naik mndadak smpai sebelum g checkup sy xmkn apa lgsung..bila biasa buat mcm tu tetiba ada gastrik pulak😭..bila ada msalah ke hospital la jawabnya kita..so jgan stress2 yer sis..jga makan jga diri.

hi sis . sy mcm sis jgk . hehehee . 2 mingu sekali msti g o&g . beside i ad kencing kotor . hb sllu 7-8 . jantung laju .. kencing maniss . mcm2 laahh . then nurse tuh soh i cube esp produk shaklee . dia kata ad patient dia jual . dia try . alhmdllh hb naik 13 . kncing manis dia alhmdllhh 5 . x naik .. . boleh try shaklee. ad set untuk ibu pregy y hb low kncing manis . i try . alhmdllh i dh selamat bsalin . heheehe .. boleh wasap sye untuk cube http://Wasap.my/+601117194775/hblow,kencingmanis,nadilaju

3y ago

kalau awak dh consume shaklee. tkprlu ubat k.k lgi sebab semua ye dha lengkap . asid folic . naikn hb awak . untuk kndungn awaksemua lengkap syg . kalau awa berminat boleh wasap sye . skg tgh ad promo tau .. http://Wasap.my/+601117194775/shaklee

jgn pk negatif sis.. bykkan mkan bnda sihat, mkan vitamin doc bg.. in sha Allah smua akn okay je, sy pun msa bukak buku dh ad darah tggi, on ubt skrg ni.. pas tu bulan lpas checkup hb drop byk dr 13 turun 11 terus.. doc dh catat dlm buku anemia dh, dh ad 2 problem kt situ.. tp sy xnak pk sgt, ap sy taw sy dh ikut apa doc ckap.. mkan byk bnda berkhasiat, ubt jgn skip & last paling penting kna byk bedoa la, jga hubungan gn Allah..in sha Allah smua akn okey😊😊

3y ago

terima kasih byk2 ats nsht dn smngt. Ya Allah moga urusan kita semua dipermudahkan. terima ksh kongsi mslh bsma.