MAkan buah sahaja

Hai mummy2 semua. Sy skrg 7w,dan mula tak ada selera makan. Tak de muntah tp bdn slalu angin. Mungkin sbb tak makn. Sy cuma blh telan buah shja. Air kosong pon xblh. Ble kncing sikit sgt. Risau. Blm bukak buku lg. Ade suggestion x @ nsht utk sy. Brt pon mkin turun. Sblm ni 37kg. Dh xmkn ni brapa la brt sy. Ank first. #bantusharing #firstbaby #seriusnanya #seriusnanya

11 Balas

Eh, tak baik cakap tu awak. Pengalaman & situasi setiap dari kita semuanya berbeza2. Awak jgn compare / persoalkan sebab apa situasi awak mcm ni TAPI situasi org normal. NOPE. Dlm keadaan awak skrg, jgn paksa diri awak buat lebih drpd apa yg diri awak mampu. Hormon kita semua berbeza. So perkara normal sbb ada nyawa lain dlm rahim kita 🙂 Awak dah (7 weeks) kan? Awak dah boleh jumpa doktor dah. Nanti masa jumpa doktor, awak bagitau situasi awak skrg. Kebiasanya doktor akan bagi vitamin yg akan membantu awak & perkembangkan utk baby awak dalam kandungan. Buat masa skrg awak stay safe / stay positif / elakkan stress ye 😘

4y ago

terima kasih byk2 sis ats nsht yg sngt2 positif. sy cuba kuat utk ank. moga Allah merahmati sis sekeluarga. insyaallah.

saya pun first 3 bulan pertama mmg drop juga badan 37kg ... sebab mmg ape pun xboleh masuk ... nak2 nasi lgsg xboleh masuk ... after check kk rase dia lain macam sikit sbb kita betul2 rase kita ade bby dlm perut yg nak dijaga ... after that saya cuba minum pati delima ... kalau yg famous skrg mamariam tu xsilap saya .. tapi saya beli dekat farmasi je gustan xsilap saya ... alhamdulillah minum tu 2 hari semua alahan hilang ... selere makan bertambah2 ... sampai week 36 berat saya 51kg ... tapi badan saya kecik je ... ini pengalaman saya laa ... just sharing ... takecare mom 🌸

4y ago

gulsan ... xsilap saya ...

Lebih kurang mcm saya. Kurang selera makan berbanding sblm saya pregnant 😌 Saya pon tak ada morning sickness atau makan & minum then muntah. TAPI saya akan paksa diri makan walaupon dlm kuantiti yg sikit dr tak makan lgsg demi baby yg sedang membesar dlm tummy 😬 Kencing sikit tu maybe body awak “dehydrated”. Biasanya kena pastikan minum air putih / suam, at lease 2 liters/sehari. Awak penah jumpa doktor? Kalau ada jumpa, ada tak dia bekalkan apa2 supplement ataupon vitamin?

4y ago

sy belum jumpa doc lg. sy cba utk minum air suam,tp mulut pahit sgt. kdg sy rs down sbb sy rs mcm ibu tak brguna sbb fkirkn dri sndri je. sy dh cba utk mkn tp mmg sgt sdkit yg dpt sy mkn 😔

1st nak tanya, minum air cukup tak sehari? Xlalu makan benda lain dan hanya boleh sentuh buah sayur takpa ja.. Yang penting kena makan banyak sayur untuk cukupkan keperluan protein, karbo.. Angin selalu jadi maksudnya perut sis tak ok.. Cuba cari arabic gum untuk betulkan usus balik, sementara tu elakkan dulu makanan yang berangin.. Ambil minyak kelapa dara, minyak zaitun. Makan ikan pun ok ja sis. Paling penting air putih tu.. Kasi betul² cukup 2L.

sy pn mcm sis jg ..dlu 1st trimester pn mmg berat bdn sgt drop ..berat sy dlu pn 37kg jg mcm sis tp lps muntah2 n xda selera nak mkn ..bdn pn mcm tmbah ringan pula ..tp sy pksa kn jg demi baby ..mkn sikit2 dgn kerap ..klu x thn nk muntah cuba amalkn lps mkn apa2 ..mkn bnda yg asam sedikit utk hilgkn rsa mual tu .. skg sy dah 17weeks 5days 😊 byk2 minum air yahh ..

4y ago

terima kasih ats nsht. sy cuba. wlpn sekeping biskut pon byk kali sy bhnti utk hbskn. sedih sgt bile mikirkan xdpt bg khasiat utk ank. blh nk tny x. misi akn bising tak klau ibu underweight. sbb sy rs brt sy drop sgt dr 37kg tu dsbbkn sy kurang mkn. mcm2 sy fikir. sy cuba utk buang mindset yg bkn2. sy cuma nk gmbira spnjng prgnncy ni.

Assalamualaikum. Kalau boleh mkn jugak daging, ayam, telur ataupun ikan. 1 lg jgn lupa ambil folic acid. Sy anak first xambil folic acid. Pastu xlalu nk mkn smua tu. Mkn buah dgn syur ja. End up kandungan dh 5 bulan dr scan baby ad mslh iaitu anaencaphaly. Sy skdr berkongsi apa yg sy pnah alami ja. InsyaaAllah, kndungan awk xda apa2. Aamiin. 🌹

sama mcm sy sis.. sy bukak buku 13 weeks 35.6kg shja.. hb drop 9.3.. mmg asyik muntah.. lebih baik jumpa doktor..nanti dia akn bagi vitamin.. doktor ckp klau xboleh minum air kosong,minum air bali/jus buah.. makan je apa yg boleh telan sis.. makan sikit2 tapi kerap tau.. sy pun dalam usaha nk dapatkan selera sy balik..

4y ago

terima kasih ats komen positif. moga kita same2 kuat ye 😊

Just suggestion.. Ambil jus mamariam.. Minum air masak banyak.. Makan roti or biskut + susu.. Sy pon dulu alahan teruk.. Mmg akn ada angin kembong.. Muntah.. Mual.. Tp kne alas perut juga ya

saya pun masam sis juga saya lagi teruk la kembung perut pedih perut muntah mual semuA la tapi ok juga tiada masalah cuma berat badan saja kuat menurun 18 kilo suda turun.sya da 20 wek

4y ago

moga kita sama2 kuat ye 😊

Mcm saya tapi suka minum manis. Berat turun sampai 5kg. Nak tak nak kena gagahkan diri jugak untuk makan. Semoga baik baik untuk awak.

4y ago

kdg sekeping biskut pon stop byk kali utk sy hbskn. down sgt rs.