Normal ke..??kandungn berapa weeks baru nurse suruh minum air gula..

Hi mommy tumpang tnya,normal ke kandungan 21week berat bby anggaran 455g maaf la untk pertanyaan sy ni...sy tkt bby sy terlalu kecik,sbb masa ank pertama dlu,sy bersalin tak cukup bulan,dlm 31weeks,berat bby pun x smpai 2kg,dlm 1.84kg jea,yg ke2 sy gugur 4tahun lepas,ni yg ke3 doc scan,awal2 doc dh bgi thu yg uri dok kat bawah,kepala bby pun dok dkt bawah,tambah dari mula thu pregnant,mmg ada spotting,smpai skng pun still ada spotting lgi,lagi 1 nk tnya,ada x mommy² yg jadi mcm sy..??sy sblm pregnant doc mmg sah kn ada kencing mnis,tp sy x mkn ubt,sbb bdn dan perut sy x blh nk terima ubt metformin,doc penah on kn ubt metformin,bila sy mkn jadi pendarahan,means bila sy buang air besar najis bercampur dgn darah lendir,so doc dh stop kn ubt tu,sy just jaga mkn jea,jadi bila mengndung ni nurse ckp x perlu minum air gula,sbb mmg dh ada kncing mnis,sy just monitor BSP,bacaan bsp ok jea x pernah tinggi,ada ambek darah untk cek gula dlm darah,bacaan 5.3 hari ni sy prgi checkup,nurse suruh minum air gula pulak,kandungan dh 21week..kenapa yea nurse n doc suruh minum air gula..??sy x lalu nk minum air gula,rsa lemah bila dgr nurse ckp next appoiment kena puasa untk minum air gula,sy baru ambeh darah bulan 8 hari tu,bacaan gula dlm darah sy 5.3

12 Balas

sis sy sblm mgadung pom mmg ada kncing mnis pastu mgadung pon auto mmg on ubat n insulin.. tp sy skrg nie batuk x mau hilang.. kncing mnis sy pon bacaan x brp nk cntik sbb mkn kuat🤭🤭.. sis kncing mnis mcm mne kawal mkn eh elak dr ambik ubat.. sy x leh la lapar teruk nk2 berbadan 2 nie lg la.. lapar teruk.. tp ye la ibu kncing mnis ank kuar sume besor.. 3.3kg, 3.70kg, 3.18kg, 3.65kg yg nie x thu la brp plk..

Kenapa minum air gula? Nak tengok tahap fungsi pankreas awak boleh keluarkan insulin dgn baik ke tak semasa hamil. Sebab insulin ni kawal gula dlm darah. Jika gula dlm darah tak terkawal, risiko pada puan dan kandungan. Boleh jadi komplikasi semasa bersalin juga. Jadi pihak kesihatan nak pantau ibu hamil betul2 sebab nak elakkan komplikasi tu.

4d ago

Insya Allah.. Sama

sy xtau nk jwp utk soalan sis. tp sy keliru plak.. 21w berat baby 455g kecik ke? alamak.. knp sy wt detail scan ms 19w berat baby sy 245g doc kate normal.. klu ikotkn kite pregnant beza 2week je..klu 21w 455g dh dikira kecik. so baby sy lg la kecik 😅 Rasenye slalu doc xde ckp baby kecik or baby besar rse xde mslah tu...

4d ago

sy mmg ada tnya doc sis,doc mmg ckp normal,tp sy sendiri yg tkt,tkt bby sy kecik,sbb ank prtama dlu pun sy brsalin x ckp bulan n berat,x smpai 2kg,sy scan yg 12/9 hari tu laa doc ckp kndungn sy mcm kndungn 13week,scan yg smlm sy tnya doc,doc ckp normal..xpe laa sy tnggu detail scan dgn pakar 1/10 ni sy compare scan 12/9 dgn 25/9 berat bby ada naik..mungkin kalau doc xde ckp apa2 ok laa kot,biasa laa sis sbb ada pengalaman ank ptama dlu x ckp bulan n berat,so yg ni sy risau laa,nk dpt bukan senang sis,ank ptama sy dh skolah tingkatan 1,penah gugur 4tahun lepas,ni yg ke3 ALLAH masih nk bgi rezeki pd sy,sy brsyukur sngt²...apa pun thanks yea sis :-)

jujur nye sye x tw.. mgkin kami semua kt sni x tw jgak.. klu awak x lalu mnum air gula, bley bli kt farmasi air gula bperisa pastu mnum kt kk (kne tnye nurse dlu bley ke x).. klu x pun, ckp kt nurse, nk mnum air gula kt klinik swasta.. kt situ ade mcm2 flavour, bley request nk yg sejuk.. hrga dlm rm40-50 skali rsult..

5d ago

Kalau berat tak naik sangat, ada sejarah baby kecik better minum air gulaa. Sebab dari situ doc akan check sis ni hypo or tak. So minum je.

Sy pun tak faham kenapa kena test gdm kalau dah mmg ada diebetes. Sis kena confirm balik kot2 nurse tu terlepas pandang sbb gdm & diebetes takde beza pun yg beza gdm dipengaruhi hormon pregnancy je. Kalau sis malas nak renyah dgn nurse yg garang tu sis tanya je nurse lain.

3d ago

sis nak tanya semua ank2 sis bersalin normal ka, hehe nk minta tips bersalin

Awak delete jela post awak ni..kesian kat awak..bukan apa,bila awak tanya kat sini..awak akan dapat macam² jawapan n maybe akan ada jawapan yg membuat awak terkesan n lagi stress..jaga mental n kandungan awak baik² k..saya doakan moga Allah mudahkan segala urusan awak.😊

4d ago

terima kasih sis untk doa nya 😊 moga doa yg baik2 juga berbalik pada sis amiinnnm

kdg kita ada risiko better ikut ja sbb sya first dgn second ada gdm, gdm on diet, Dr dgn misi nk pantau keadaan kita dgn baby, jgn lasak2 tau uri bawah tk boleh lasak sgt risiko tkut pendarahan. jgn pkiaq negatif anggap bnda tu baik utk kita dgn baby

4d ago

semoga sis dgn baby baik2 sehingga bersalin, diberikan kemudahan buat sis dgn baby nnti

Kalau doc suruh minum air gula tu better minum je sis. Kakak saya pun dari 1st pregnancy dia GDM. Mengandung yang ketiga ni masa 20w baru dia minum air gula. Jadi minum je sis. Mungkin ada sebab yang doc nak tengok

4d ago

Welcome! Kalau awak tak boleh tolerate dengan air gula kk, awak beli je air gula kat pharmacy. Saya 2 kali minum 2-2 saya beli kat luar 😂 insya Allah takde apa apa tuuuu.

Salah platform ni awak. Patut tanya doktor awak, bukan kami. Kami semua tak tahu full medical history awak & nak bagi advice walaupun sama pengalaman pun takut tersalah bagi. Dengar jeee cakap diorang ok

5d ago

puan, kalau ada doc dlm ni pun dia salah kalau jwb puan tanya ni.. tak boleh jwb dia tak tahu cerita puan, whole story term dia medical history

Awak, lepas ni waktu checkup terus clarify dengan doktor. Macam apa yang awak tanya kat sini, tanya pada doktor. Baru awak boleh tahu dan faham what's happening.

5d ago

bnda2 kita x sure or risau ni xleh tggu doc je bgtaw. doc pun patient ramai lagi2 kt kk. tnya je jgn tggu doc bgtahu haaa