air selusuh

Sy skarang 39 mggu 4 hari, sy ade GDM, so kne serah diri sehari sebelum due date, due date sy 28/7 ni. Skarang sy ade sakit sikit2 (Broxton hicks), tp blum ade pape tanda lagi mcm keluar darah or pecah air ketuban. Sy nk tnye, boleh ke sy nak minum air selusuh walaupun tkde rasa sakit contraction? Kalau boleh sy tknak serah diri, kne induce semua tu. Sy btul2 stress + takut skrang ni 😔

2 Balas

Awk jangan minum awal2. Tak perlu minum pun sebenarnya. Sy turun lendir darah pagi 8/7, due sy 9/7. Petang 8/7 tu mertua bwkkn air selusuh, sy dah bgthu tak boleh minum awal2 selagi takde bukaan sbb nanti teruk sakit contraction tapi bukaan takde. Tapi sbb nak jaga hati punya pasal, sy minum sikit je tak sampai separuh cawan. Malam tu teruk sy sakit, 3minit sekali sakit tu datang. Bila pegi hosp, bukaan stay macam 3cm je smpai tengah malam 10/7. Nak dkt 3 pagi baru sy bersalin. Bayangkan laa 2 malam tahan contraction, bukaan takde pastu dgn tak boleh tido langsung. Bila sampai waktunya baby akan keluar jugak. Banyakkan jalan, squat, kerap bersama, naik turun tangga.

4y ago

Mertua sy pakai yg sanggul fatimah tu. Air selusuh better yg suami bacakan ayat2 al quran. Tapi better minum bila bukaan dah 7cm ke atas. Time tu kita memang dah ready nak meneran. Cakap2 dgn baby supaya keluar sebelum due date. Jangan stress2 sangat.