Minum kopi

Sy setiap hari minum kopi, tak minum susu preggy sebab tak lalu. Ada apa apa risiko ke utk bayi dlm kandungan? #9w 5d

22 Balas

Macam kakak ipar sy,jenis tak minum susu,dari awal pregnant sampai bersalin memang dia minum kopi o je. Alhamdulillah skrg anak dia dah darjah 1. Sihat je. ☺

caffien bole nyebabkn hb kite low...sbb vut yg kire mkn 2 dia x absorb dlm bdn...pgalaman sy la sbb asyik minum kopi hb sy smpi 9.1...doc pn ckp pkara yg sm ...

Elak kanminum kopi saat hamil mom..untuk kesehtn baby kita..sy pun sblm hamil setiap pagi minum kopi tp sy berhnti setelah tau pregnant..demii baby..

Tak elok sis.. Boleh menyebabkan hb low.. Minum susu full cream/low fat apa susu yg dalam kotak pun boleh.. Takyah minum susu preggy pun takpe..

5y ago

Ok tq.. Sy dulu kejap je minum susu then stop sbb dah x masuk..

Minum kopi biasa jgn yg 3in1..tp control minum klu blh minum jer cair2 n kadar yg sedikit2..cicah biskut tawar best tu😋😋

Kopi teh melambatkan penyerapan zat besi, boleh minum tapi seeloknya limitkan segelas sehari saje

Minum susu wajib ke utk prgnt ? Sy dh 5 bln tp x amlkn minum susu bb x suka . Sy minum milo @ coco tamar jew

5y ago

sy pernah tanya doc soalan ni. sbb saya tak lalu minum susu time pregnant. sedangkan sebelum pregnant saya ok minum susu fresh milk. doc cakap intake makanan seharian kita pun dah ada kalsium yg cukup utk badan. so tak menjadi masalah kalau kita tak minum susu. means ibu hamil tak wajib minum susu. Tapi kalau tiba² ada rasa kebas² pada kaki atau badan tu, tu tandanya kalsium tubuh ibu dah diserap oleh baby, jadi badan memerlukan kalsium yg lebih. So doc suggest minum fresh milk utk efek pulih yg cepat. Kalau tak lalu jugak susu, baru ambil pil kalsium. Tp kena igt, pil kalsium @ susu tak boleh diambil sekali dgn pil tambah darah. Nanti takde hasil. Sbb kalsium menghalang penyerapan zat n minerals lain. Kena ambil asing², jarakkan at least 2-3 jam.

Jgn minum kopi nnt bby bolh terbntut nk membesar.. Sy minum teh skit je hb dh low..

Kopi caffeine. Tak elok. Caffeine tak membantu dlm penyerapan zat. Dan hb akan drop.

kalau sis mnum kopi n teh, ubt lgsg xserap ... mmg akan bawak mslh dgn bby