kalau minum air halia,boleh tak menyusukan bayi?

sy selamat bersalin pada 31/3/2020 secara normal dgn berat bayi 3.61kg..pada 2/4/2020,bayi disahkan kena kuning tinggi.. Bayi sy tengah jalani rawatan kuning..sekarang dh semakin ok.Cuma nak tahu,boleh ke atau tidak sy bagi dia menyusu badan sebab sy ada minum air halia untuk panaskan badan selepas bersalin.

2 Balas

Saya pon sama. Kuning baby sampai 291. Masa tu saya dok minum jamu kunyit dan halia. Disebabkan nurse bgtaw elakkan jamu. Sy trus stop minum jamu. Sampai la kuning baby ok. Alhamdulillah skrg kuning dah ok. Even 8x kena ulang alik KK dan hospital. 😊

5y ago

baby sy dh 3 hari dlm wad..harapkan susu fomula saja masa ni.Sudah la air susu masih sikit..makin tak tahu nak buat apa...harap hari ni atau esok baby sy discharge..ada juga hikmah masa baby sy dlm hospital,sy ambil masa tu utk rawat diri..kalau tak minum halia tu,memang sy tak dpt bergerak,tak dpt bangun sebab meneran hari tu.Badan perut punggung dan urat sekitar peha semua sakit.Nasib tak banyak luka..Sekarang dh lebih baik.

halia nurse tak galakkan sbb kuning baby boleh naik tinggi.

5y ago

thanks sis..